Wat is Windows Phone?

Een mobiel besturingssysteem voor smartphones en mobiele apparaten dat dient als de opvolger van het oorspronkelijke mobiele OS-platformsysteem van Microsoft, Windows Mobile. In tegenstelling tot Windows Mobile zijn Windows Phone 8 (ook wel WinPho8 genoemd) en latere versies meer gericht op de consumentenmarkt dan op de zakelijke markt, en het vervangt de meer traditionele look en feel van Microsoft Windows OS door een nieuwe gebruiker van het ‘Metro’-ontwerpsysteem koppel.

De interface van Metro bestaat grotendeels uit een “Startscherm” dat bestaat uit “Live Tiles”, die links zijn naar applicaties en functies die dynamisch zijn en in realtime worden bijgewerkt. Het Metro-ontwerp zal naar verwachting ook prominent aanwezig zijn in Windows 8.

Net als bij Apple’s iOS, Google’s Android OS en het BlackBerry OS, kunnen applicaties van derden worden ontwikkeld voor Microsoft’s Windows Phone en beschikbaar worden gemaakt via Microsoft’s Windows Marketplace for Mobile. Microsoft staat niet toe dat smartphones met versies van het oudere Windows Mobile-besturingssysteem worden geüpgraded naar Windows Phone 7 of Windows Phone 8, en deze versies bieden ook geen achterwaartse compatibiliteit met Windows Mobile-applicaties.

Nieuwe functies in Windows Phone 7

Windows Phone 7 beschikt over een Internet Explorer Mobile-webbrowser met meerdere tabbladen die gebruikmaakt van een rendering-engine op basis van Internet Explorer 9 en Microsoft Office Mobile, een versie van Microsoft Office die is afgestemd op mobiele apparaten.

Een update voor Windows Phone 7 genaamd “Mango” heeft een reeks essentiële nieuwe functies toegevoegd, waaronder visuele voicemail, multitasking van derden, een volledig HTML5-compatibele webbrowser (Internet Explorer 9 Mobile), geïntegreerde instant messaging via Facebook en Windows Live Messenger , softwarefuncties voor gezichtsdetectie, aangepaste beltonen, ondersteuning voor e-mail- en berichtgesprekken via threads en meer.

Windows Phone 8 en verder

Windows Phone 8 debuteerde officieel eind oktober 2012, met ondersteuning voor multi-coreprocessors, een nieuw beveiligd ‘portemonnee’-systeem voor het beheren van gevoelige creditcardgegevens en andere financiële gegevens, stapsgewijze navigatiemogelijkheden, ondersteuning voor high-definition beeldschermen, een nieuw startscherm met aanpasbare tegelformaten en meer.

Windows Phone 8 is ook gebaseerd op dezelfde kerntechnologieën als het Windows 8-besturingssysteem en deelt gemeenschappelijke netwerken, bestandssystemen, beveiliging, multimedia en technologie, waaronder de Internet Explorer 10-webbrowser.

Microsoft heeft in april 8.1 de Windows Phone 2014-update met de codenaam “Blue” uitgebracht. Het bedrijf zal naar verwachting afzien van een Windows Phone 9-release, in plaats daarvan kiezen voor Windows Phone 10 als de officiële naam van de volgende grote update van Windows Phone.