Een zeer persoonlijke interpretatie van het Microsoft business model – vanuit het oogpunt van een systeemhuiseigenaar over het aangekondigde einde van het Tech-Net abonnement dat softwaregigant Microsoft aan zijn partners heeft aangekondigd.
Dat deed ik bijna, want ik stond op het punt om Microsoft te prijzen. Een enigszins ingehouden lof, om zeker te zijn, aangezien de speldenprikken in de rug van de partner begonnen met het einde van Tech@Night. De Tech@Night-formule is nu nieuw leven ingeblazen (hopelijk permanent) en is goed ontvangen.
Maar toen kreeg ik een e-mail die mijn stemming spontaan bedierf. Nogmaals, Microsoft heeft iets verklaard dat ik niet kan begrijpen. Volgens Microsoft “is de afgelopen jaren geconstateerd dat gratis evaluatiemogelijkheden en -middelen, in tegenstelling tot betaalde aanbiedingen, steeds belangrijker worden voor gebruikers en dat er meer vraag naar is.”
Voorstellingen geannuleerd
En dit besef brengt Microsoft ertoe het Tech Net-abonnement te annuleren. De speldenprikken begonnen met de inkrimping van het Action Pack in vorm en inhoud. Nadat er slechts een miniselectie van licenties was overgebleven, hebben wij, trouwe Microsoft-partners, toch het Tech-Net abonnement geboekt en konden zo weer wat rustiger slapen. Vorig jaar al had Microsoft het grappige idee dat Tech-Net waarschijnlijk overbelast was en zij verwijderden de oudere softwareversies uit het portfolio. Daarna werd het aantal licentiesleutels drastisch verminderd. En nu, als klap op de vuurpijl, wordt het abonnement helemaal opgezegd.
Wij zijn de gespecialiseerde dealers en consultants die grote demolabs onderhouden om de landschappen van onze klanten in kaart te kunnen brengen en tests te kunnen uitvoeren in realistische omgevingen. Dus nu moet ik om de drie tot zes maanden de hele landschappen opnieuw opbouwen met demo licenties? Indien Microsoft onze vereniging (ongeveer 90 gespecialiseerde dealers en systeemhuizen) een keer had gevraagd, zouden zij zeker tot een heel andere conclusie zijn gekomen. Als alternatief verwijzen ze naar het MSDN-abonnement, maar dat is veel duurder en heeft volgens eerdere uitspraken waarschijnlijk ook een andere doelgroep.
Vrees voor voortzetting
De volgende stappen vanaf 2014 zijn dan waarschijnlijk het stopzetten van de Tech-Net fora en het inperken van de MSDN content (met een gelijktijdige verdubbeling van de prijs). Vanuit een operationeel oogpunt zou men de actie eenvoudigweg als brutaal kunnen beschouwen of als de zoveelste klap in het gezicht van trouwe abonnees.
Op strategisch niveau past het helaas in het totaalconcept van Microsoft. Ondanks alle beweringen van het tegendeel, wordt de speciaalzaak beschouwd als een model dat niet meer wordt verkocht. Het ruwe doel is om de eindklant een huurmodel in directe verkoop te verkopen. Op de weg daarheen is de gespecialiseerde handel alleen maar hinderlijk. In dit geval is Microsoft echter geen early adaptor, want Adobe heeft de stap juist zeer consequent gezet.
Microsoft dwingt ons nu in een tweefrontenoorlog. En als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het dat het zelden goed afloopt voor degene die onderbroken wordt. Aan de ene kant zien we cloud-aanbiedingen met gesubsidieerde prijzen en diensten zonder einde, waartegen geen enkele gespecialiseerde dealer op lange termijn (en daarmee bedoel ik vijf tot tien jaar) kan opboksen. Op het tweede front worden ons nu de middelen ontzegd of extreem duur gemaakt waarmee wij toegevoegde waarde kunnen creëren of behouden ten opzichte van de cloud-oplossingen.
Heroriëntatie nodig
Dus hoe kunnen we uit deze situatie geraken? Er op vertrouwen dat Microsoft tot bezinning komt en deze beslissing terugdraait is waarschijnlijk net zo onwaarschijnlijk als de ontwikkeling van koude fusie of elektrische aandrijving op lange afstand. Aangezien we ons echter niet gemakkelijk kunnen losmaken van Microsofts backoffice-producten (deze maken 90% uit van de infrastructuur van onze klanten), zullen we waarschijnlijk door de zure appel heen bijten en een MSDN-abonnement nemen wanneer het huidige Tech Net afloopt.
Volgens de beoordelingen die ik hierboven heb gemaakt, kan dit echter ook slechts een tijdelijke oplossing zijn. In de komende jaren zullen we proberen onze activiteiten nog meer te verleggen naar het gebied van (platformonafhankelijke) procesconsulting.
Voorspelbare geschiedenis
Hoewel ik op dit moment niets kan doen aan de acties van Microsoft (anders dan dit artikel schrijven), merk ik wel op wat er is gebeurd. En als de dappere nieuwe cloudwereld een permanente regenbui blijkt te zijn, zou Microsoft heel wat moeten krijten in zijn berouwvolle terugkeer naar het specialistenvak. Legers van PR-professionals zullen weer bezig zijn de steek in de rug in een legende te veranderen.