Hoe WhatsApp-foto’s van je smartphone verwijderen

WhatsApp-foto’s nemen een groot deel van de opslagruimte van je smartphone in beslag: hier is hoe je ze verwijdert en de automatische download blokkeert

Foto’s behoren tot de multimedia-inhoud die de meeste ruimte inneemt op het geheugen van je smartphone. En WhatsApp is daar grotendeels debet aan: elke dag ontvangen we tientallen foto’s van onze vrienden.

Als het aantal foto’s in de honderden begint te lopen, kan dat een probleem worden, vooral als je een toestel hebt met beperkt geheugen en geen microSD-kaart. Wat doe je om te voorkomen dat je smartphone wordt overspoeld met WhatsApp-afbeeldingen? Heel eenvoudig: verwijder ze. Hoe verwijder ik WhatsApp-foto’s van mijn telefoon? Het proces is heel eenvoudig, maar varieert afhankelijk van uw besturingssysteem (Android of iOS). Je moet je ook bewust zijn van de manier waarop de messaging app foto’s op je smartphone opslaat: door bepaalde instellingen te wijzigen, kun je het automatisch downloaden van media en afbeeldingen blokkeren. Hier lees je hoe je dat doet.

Waar WhatsApp afbeeldingen opslaat

WhatsApp gaat op verschillende smartphones verschillend om met het downloaden van foto’s. Op Android-toestellen wordt een afbeelding die wordt gedownload, opgeslagen in de app Galerij en in de berichtenapp. Op de iPhone worden foto’s echter standaard alleen op de server van de app opgeslagen, zonder ruimte in het geheugen van de smartphone in beslag te nemen. Als je de foto naar je apparaat wilt downloaden, moet je dat handmatig doen of een speciale instelling in de Foto’s-app activeren.

Hoe blokkeer je het automatisch downloaden van foto’s in WhatsApp

Als je een foto van een vriend ontvangt, downloadt WhatsApp die automatisch zodat hij direct zichtbaar is, anders zou hij “wazig” worden weergegeven. Dit is een erg handige functie, maar in werkelijkheid is het nadelig voor de opslagruimte van je smartphone, omdat het downloaden van beeld na beeld ruimte in beslag neemt.

Weinig mensen weten dit, maar je kunt voorkomen dat WhatsApp automatisch de media downloadt die je ontvangt. Ga gewoon naar de Instellingen van de applicatie en klik op “Gegevensgebruik en opslag”. Dit opent een nieuw tabblad met enkele instellingen: onder “Automatisch downloaden van media” vindt u drie opties: “Bij gebruik van het mobiele netwerk”, “Bij verbinding via Wi-Fi” en “Bij roaming”. Selecteer voor alle drie de opties “Geen media”. Op die manier wordt een afbeelding of foto die je ontvangt niet automatisch gedownload.

Hoe verwijder je een WhatsApp-foto op je iPhone

Als je de foto’s die je via WhatsApp hebt ontvangen niet meer kunt beheren, hoef je ze alleen maar van je iPhone te verwijderen. Dat is heel eenvoudig: open de WhatsApp-applicatie en voer de gesprekken in waarin je het meest actief bent, vooral de groepen waarin je waarschijnlijk veel afbeeldingen vindt. Selecteer elke foto die u tegenkomt en druk in het vervolgkeuzemenu op Meer en vervolgens op Verwijderen. Het zal even duren voordat alle foto’s zijn verwijderd, maar uiteindelijk heb je een iPhone die weer net zo snel is als vroeger

Hoe verwijder je een WhatsApp-afbeelding op je Android-smartphone

Als je een Android-smartphone hebt, kun je WhatsApp-afbeeldingen op twee verschillende manieren verwijderen: rechtstreeks vanuit de applicatie of vanuit de Galerij-app.

Om foto’s uit WhatsApp te verwijderen, moet je de applicatie openen en een van de actieve chats binnengaan. Selecteer dan de afbeeldingen, klik op het prullenbakicoon bovenaan de pagina, en klik op “Delete for me”. Hierdoor wordt de afbeelding uit WhatsApp verwijderd, maar niet van je smartphone.

Om het geheugen van je apparaat op te schonen, open je de app Galerij of Google Foto’s, ga je naar de map WhatsApp-afbeeldingen, selecteer je alle afbeeldingen en verwijder je ze. In slechts enkele seconden is uw smartphone weer operationeel.