Abonnement

Een abonnement is een bedrijfsmodel waarin een klant op regelmatige tijdstippen een terugkerende prijs moet betalen voor toegang tot goederen of diensten. Bij de meeste abonnementen moet een klant een contract ondertekenen of akkoord gaan met het stellen van voorwaarden en bepalingen, die de duur van het abonnement, een verlengingsprocedure, annuleringsbeleid, betalingsvoorwaarden en gebruiks- of kwaliteitslimieten kunnen aangeven. Het abonnementsmodel is in de 17e eeuw geïntroduceerd door uitgevers van boeken en tijdschriften en wordt nu door veel bedrijven gebruikt.

Abonnement populariteit

Het abonnementsmodel is in de 21e eeuw steeds populairder geworden. Wat vroeger een abonnement op een tijdschrift, een plaatselijke sportschool of een kabelpakket was, is nu uitgegroeid tot een abonnementsmodel voor een reeks goederen en diensten. Tv-programma’s, muziek, eten, kleding en huishoudelijke artikelen zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijfstakken die abonnementen aanbieden. De voordelen die consumenten naar abonnementen leiden, zijn onder meer:

  • Prijs: In veel gevallen is een abonnementsmodel goedkoper dan een product in de winkel kopen.
  • Gemak: Met een abonnement worden artikelen rechtstreeks naar de deur van de consument verzonden, die beter is dan om de twee weken naar de winkel te gaan om het artikel te pakken.
  • Personalisatie: Veel abonnementspakketten kunnen worden gepersonaliseerd. Een bedrijf met een voedselabonnement laat klanten bijvoorbeeld kiezen wat voor soort voedsel ze het lekkerst vinden.
  • curation: Veel abonnementspakketten zijn samengesteld voor klanten, wat betekent dat iemand stukjes samenstelt voor de klant om iets op maat te maken. Spotify beheert bijvoorbeeld muziekafspeellijsten voor elke individuele gebruiker op basis van hun muziekvoorkeuren.

Cloud- en softwareabonnementen

Abonnementen vormen de kern van clouddiensten. Software as a Service (SaaS) is een softwarelicentie- en leveringsmodel waarbij software op abonnementsbasis wordt gelicentieerd en centraal wordt gehost. CRM is een softwareapplicatie die vaak als SaaS-oplossing aan klanten wordt geleverd. Klanten van software op basis van een abonnement betalen doorgaans een eerste abonnement vooraf en hebben het recht om de software gedurende de abonnementsperiode te gebruiken. De abonnementsbetaling omvat een softwarelicentie, toegang tot ondersteuningsservices en nieuwe versies van de software zodra deze worden uitgebracht.

Cloudgebaseerde infrastructuur kan ook worden gebruikt om een ​​applicatie te hosten of om rekenkracht te leveren in plaats van of naast on-premise hardware en software (een “hybride cloud” -model). Een cloudprovider, zoals AWS, Azure, Google of IBM, moet worden bepaald om aan de softwaretoepassingen en computerbehoeften te voldoen. Elk heeft zijn eigen protocollen, specificaties en kenmerken. Bij het kiezen van een cloudprovider:

  • Identificeer de elementen die zullen worden gecontracteerd met abonnementen
  • Abonneer u op computerservices voor het verwerken van applicaties en gegevens
  • Abonneer u op een specifiek opslagprogramma en capaciteit
  • Kies een database-engine om gegevens op te slaan
  • Contracteer het netwerk dat wordt gebruikt om een ​​cloudomgeving te beheren
  • Licentie voor de softwareapplicaties die in de cloud worden gehost

Soorten abonnementsmodellen

Met de stijgende populariteit van abonnementsmodellen zijn er verschillende soorten abonnementspakketten ontstaan:

  • Vast gebruik: biedt een vaste prijs voor een vaste hoeveelheid goederen of diensten gedurende een bepaald tijdsbestek, bijvoorbeeld een tijdschriftabonnement
  • Onbeperkt gebruik: biedt een vaste prijs voor onbeperkte toegang tot een goed of dienst, bijvoorbeeld een sportschoollidmaatschap.
  • Betalen naar gebruik: biedt klanten de mogelijkheid om periodiek producten of diensten af ​​te nemen zonder langdurige verbintenis, bijvoorbeeld een beautybox-abonnement. Dit abonnement is op elk moment opzegbaar.
  • freemium: biedt gratis toegang tot beperkte inhoudsniveaus, maar biedt extra inhoud of premiumfuncties aan betalende abonnees, bijvoorbeeld een cloudserviceprovider of muziekstreamingservice.