Spa Bonus, officiële datum bekendgemaakt: geen klikdag

Twee data om te markeren, maar slechts één is van echt belang voor de burgers: hier is hoe en wanneer de Spa Bonus tot 200 euro zal worden uitbetaald

Na weken wachten heeft Invitalia eindelijk de procedure bekendgemaakt dankzij dewelke miljoenen Italianen gratis (of bijna) naar de spa zullen kunnen gaan: De “kuurbonus”, d.w.z. een overheidsbijdrage van maximaal 200 euro voor degenen die gebruik willen maken van kuurdiensten in erkende inrichtingen op een speciaal onlineplatform, dat nog niet beschikbaar is, is nu van start gegaan.

In tegenstelling tot wat we in het verleden hebben gezien bij andere publieksbonussen, zoals de Bonus Bici e Monopattini, zal er geen klikdag zijn voor de Bonus Terme: de procedure voor het verkrijgen van de Bonus Terme voorziet namelijk in de bemiddeling van de kuurfaciliteiten om te voorkomen dat het platform dat de bonus uitreikt, wordt verstopt met miljoenen aanvragen tegelijk. Het mechanisme “wie het eerst komt, het eerst maalt” blijft echter bestaan, aangezien het fonds van 53 miljoen euro ter dekking van de bonus uitgeput raakt. Er zijn twee data om te markeren om de Spa Bonus te krijgen: 28 oktober en 8 november 2021.

Bonus Terme: wat gebeurt er op 28 oktober

Op 28 oktober 2021, om 12 uur ’s middags, wordt het online platform Bonus Terme online gezet, waarmee de procedure voor de uitkering van de overheidsbijdrage daadwerkelijk van start gaat. Op die dag zullen de burgers echter nog niets kunnen doen.

Vanaf 28 oktober zal namelijk alleen de registratie van kuuroorden op het platform van start gaan.

Bonus Terme: wat gebeurt er op 8 november

Tussen 28 oktober en 8 november zal Invitalia de lijst bekendmaken van de kuuroorden die zich hebben ingeschreven (d.w.z. zijn geaccrediteerd) voor de Bonus Terme. Burgers zullen de bonus echter niet rechtstreeks kunnen aanvragen: zij zullen contact moeten opnemen met de kuuroorden op de lijst, die vervolgens toegang krijgen tot het platform en de bonus namens hen aanvragen.

De vouchers worden echter uitgegeven in chronologische volgorde van boeking, dus op 8 november is er een “halve-klik-dag”: de bonussen zullen waarschijnlijk in zeer korte tijd op zijn, maar het platform zou in ieder geval stand moeten houden omdat er veel minder gelijktijdige toegangen zullen zijn (alleen van de kuurfaciliteiten).

Bonus Terme: hoeveel bedraagt het

Burgers die meerderjarig zijn en in Italië woonachtig zijn, kunnen de Bonus Terme aanvragen, zoals hierboven beschreven. De bonus kan niet worden betaald voor diensten die al door de National Health Service worden betaald en kan niet aan derden worden overgedragen.

Als de kuurfaciliteiten ook catering en gastvrijheid aanbieden, kan de bonus bovendien niet worden gebruikt om deze diensten te betalen. Ten slotte is de kuurbonus beperkt tot een maximum van 200 euro: als de kosten van de kuur dit bedrag overschrijden, moet de rest door de burger worden betaald.