Hoe u het bureaublad van uw pc voor eens en voor altijd opruimt

Mappen en snelkoppelingen op uw bureaublad verwijderen kan via het menu Start, de taakbalk of Cortana

De rommel op het bureaublad van uw computer is veel schadelijker dan u misschien denkt. Je bureau opruimen is een goede manier om je werk gedaan te krijgen, maar je kunt niet efficiënt zijn zonder ook je desktop PC op te ruimen.

Het opruimen van je bureaublad is theoretisch eenvoudig, selecteer gewoon nutteloze mappen en druk op Delete, of sleep ze naar de Prullenbak. Deze methode is echter nogal drastisch en kan leiden tot het verwijderen van belangrijke bestanden die in de mappen verborgen zitten. Bestanden en mappen zijn echter niet de enige pictogrammen die voor overlast op het bureaublad zorgen: het aspect dat de meeste rommel veroorzaakt is de snelle toegang tot de programma’s die u het meest gebruikt (bijvoorbeeld de browser of de Office suite). Het geheim is andere manieren te vinden om snel toegang te krijgen tot toepassingen, bestanden en mappen. Ook omdat een bureaublad vol mappen, zelfs met snelle toegang, het toestel alleen maar trager zal maken.

Het menu Start

Het nieuwe menu Start van Windows houdt het bureaublad overzichtelijk. Uw meest gebruikte apps kunnen handig in dit gedeelte worden geplaatst. Ze zijn indien nodig met twee klikken toegankelijk. Hoe kunnen we een toepassing aan het menu Start koppelen? Gemakkelijk, klik met de rechtermuisknop op het pictogram dat onze map aangeeft en selecteer “Toevoegen aan Start”. Het menu Start kan ook worden aangepast en beheerd met behulp van groepen, waardoor wordt voorkomen dat er te veel pictogrammen in het menu Start staan die in categorieën worden ingedeeld. Elke app zal in zijn eigen categorie worden geplaatst. Onder sociaal zetten we bijvoorbeeld Twitter en Facebook, enzovoort. We kunnen de groepen zelf een andere naam geven.

De taakbalk

Als het startmenu te veel klikken vergt (meestal twee of drie), kunnen we kiezen voor de taakbalk. Op deze manier is één klik voldoende om het programma of de map te openen. De taakbalk is de taakbalk die onderaan het scherm wordt weergegeven. Wij raden echter aan niet te veel apps in dit gedeelte te plaatsen. Anders zal uw computer veel trager opstarten. Het is beter om alleen de browser, muziekspeler of de meest gebruikte apps aan de taakbalk toe te voegen. Om een toepassing aan de taakbalk toe te voegen, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u “Toevoegen aan taakbalk”. Dit gedeelte kan, net als het startmenu, worden aangepast. We kunnen bijvoorbeeld de pictogrammen kleiner maken om minder ruimte in te nemen. Of, en dat raden we aan, we kunnen de balk verticaal maken (standaard is hij horizontaal). Dit maakt het starten van apps directer.

Gebruik Bestandsbeheer

Windows 10 heeft een onderdeel genaamd Bestandsbeheer dat erg handig is om snel toegang te krijgen tot de documenten die u het meest gebruikt. Deze bevindt zich meestal in de taakbalk onder een mappictogram. Als er geen probleem is, druk je gewoon op de Windows-toets (die met het kleine venstertje) + E. In de Bestandsverkenner vinden we de functie Snelle toegang, die ons vertelt welke documenten en bestanden het meest worden gebruikt.

Gebruik Cortana

Al deze methoden maken het bureaublad opgeruimd, maar als we echt alle mappen willen opruimen, is het advies om ze van het hoofdscherm te verwijderen (niet van de computer) en Cortana te gebruiken om de programma’s of bestanden te openen die we moeten gebruiken. Het is een techniek die een paar extra seconden kost, maar het zal ervoor zorgen dat u geen mappen verspreid over uw bureaublad achterlaat.