4 manieren om uw USB-stick gegevens te beschermen

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren: de harde schijf (gedeeltelijk of volledig) van de USB-stick versleutelen of een wachtwoord instellen voor het individuele bestand

We hebben het er vaak over dat u voorzichtig moet zijn met de gegevens die op uw computer zijn opgeslagen, dat u de toegang tot het apparaat met wachtwoorden of biometrische beveiligingssystemen (vooral vingerafdrukken) moet beveiligen. Net zoals het raadzaam is om uw pc up-to-date te houden tegen de nieuwste bedreigingen, wordt er weinig belang gehecht aan USB-sticks.

Alle USB-sticks zijn erg handig, vooral omdat u er gemakkelijk informatie mee kunt overbrengen tussen twee apparaten, maar ze vormen ook een reëel risico. De reden is heel eenvoudig. Vergeleken met een traditionele computer is het gevaar dat zij zoekraken en in verkeerde handen vallen, door hun geringe afmetingen, zeer groot. Als gevolg daarvan kan iedereen in het bezit komen van alles wat op de verloren USB-stick is opgeslagen. Om deze gevaarlijke situaties te voorkomen, is het van essentieel belang vroegtijdig in te grijpen door de bestanden die op draagbare opslagmedia zijn opgeslagen, te versleutelen.

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren: de harde schijf van de USB-stick versleutelen of een wachtwoord instellen voor het afzonderlijke bestand.

Gegevens beveiligen met Word

De meeste schrijfprogramma’s bieden u de mogelijkheid op elk bestand een beveiligingssleutel toe te passen. Laten we eens kijken naar Word, Microsoft’s software. Het instellen van een wachtwoord is heel eenvoudig. Open gewoon een document, ga naar “Info” en dan naar “Document beveiligen”. Klik vervolgens in het uitklapmenu op de optie “Wachtwoordversleuteling” en kies een beveiligingssleutel. Op dat moment is het document beveiligd en kan het niet worden geopend zonder het wachtwoord te kennen.

De tweede oplossing, zoals we hebben gezien, impliceert het gebruik van specifieke software. Opgemerkt moet worden dat u in sommige gevallen beheerdersrechten nodig hebt om de virtuele harde schijf te openen.

Rohos Mini

Een van de meest gebruikte programma’s, waarvoor geen speciale toestemming nodig is, is Rohos Mini Drive. De software, waarmee u tot 2 GB aan gegevens kunt versleutelen, maakt gebruik van het AES (Advanced Encryption Standard) 256-bits versleutelingssysteem. Het gereedschap creëert een met een wachtwoord beveiligde virtuele schijf. Eén element van de Rohos Mini Drive dat niet over het hoofd mag worden gezien is de toegankelijkheid. Het beveiligingsinstrument kan vanaf elke computer worden geopend. Om het te gebruiken, hoeft u het programma alleen maar op de USB-stick te downloaden.

VeraCrypt

Een soortgelijk programma als het bovenstaande is VeraCrypt. Deze software combineert verschillende encryptiestandaarden en algoritmen. Ook hier kan met het beveiligingsinstrument maximaal 2 GB aan gegevens worden beveiligd. In vergelijking met Rohos Mini biedt VeraCrypt ook de mogelijkheid om de gehele harde schijf van de USB-stick te versleutelen. Het programma moet worden gedownload naar de externe geheugenopslag. In tegenstelling tot Rohos Mini, heeft deze software administrator rechten nodig om te functioneren. Dit betekent dat VeraCrypt niet kan worden gebruikt om de versleutelde bestanden op andere computers te openen.

7-Zip

Een alternatieve en zeer eenvoudige oplossing is het gebruik van 7-Zip, een van de meest gebruikte programma’s voor bestandscompressie, om de op de USB-stick opgeslagen gegevens te beschermen. Het enige wat u hoeft te doen is het bestand op de externe opslagschijf te selecteren, op de rechtermuisknop of het touchpad te drukken en vervolgens op “Toevoegen aan archief” te klikken onder de verschillende vermeldingen. Vervolgens hoeft u alleen nog maar het vakje “Encryptie” te zoeken, de wachtwoordbeveiliging in te voeren en te herhalen en op “OK” te klikken.