Wat is napster?

Napster, gemaakt door de 19-jarige Shawn Fanning in 1999, is een applicatie die individuen toegang geeft tot elkaars mp3-bestanden door een uniek systeem voor het delen van bestanden via internet te creëren.

Met Napster kunnen gebruikers de inhoud van mp3-mappen van de harde schijven van andere Napster-gebruikers bekijken en downloaden. Typ de artiest en / of het nummer om een ​​lijst te ontvangen, samengesteld door de servers van Napster, met alle bestanden die momenteel beschikbaar zijn. Dubbelklik op een nummer om te downloaden van de harde schijf van de gebruiker.

Omdat Napster naar individuele harde schijven zoekt, varieert het aantal en de verscheidenheid aan mp3-bestanden. Niet alle Napster-gebruikers zijn tegelijkertijd online; daarom, wat je de ene dag misschien niet vindt, kan er de volgende dag in feite zijn.

Macintosh-gelovigen die willen profiteren van Napster kunnen Macster downloaden, dat op exact dezelfde manier werkt als Napster. En, voor al je open-source noten, kijk eens naar GNapster.

Napster ligt onder vuur van de Recording Industry Association of America (RIAA), die Napster interpreteert als software die inbreuk maakt op auteursrechten. Maar omdat de mp3-bestanden niet op de servers van Napster staan ​​en Napster geen kosten in rekening brengt voor de service, waren critici van mening dat de RIAA een zwak juridisch been had om op te staan. Met Napster kunnen individuen eenvoudig muziek delen, net als bandrecorders en cd-branders. In maart 2001 blokkeerde Napster echter, als gevolg van een gerechtelijk bevel, de handel in meer dan 100,000 bestanden met auteursrechtelijk beschermde nummers. De rechtbank oordeelde dat de technologie van Napster een inbreuk vormde op de auteursrechten van gepubliceerde muziek.

Velen zijn van mening dat Napster een revolutie teweegbrengt in de consumentenmarkt voor muziek, en het is aan de muziekindustrie om zich aan te passen.