Configuratiebestand

Een configuratiebestand bevat instructies die de basisinstellingen voor computersystemen en applicaties regelen. Wanneer een computerprogramma wordt uitgevoerd, bieden configuratiebestanden parameters voor de werking van het programma. Het programma controleert het configuratiebestand zodat het de computer kan vertellen hoe het programma moet worden uitgevoerd. Gebruikelijke namen van configuratiebestanden zijn .cnf, .conf en .cfg. Windows, Mac en Linux draaien verschillende configuratiebestanden.

Configuratiebestanden bewerken

Omdat veel configuratiebestanden standaardtekst uitvoeren, kunnen gebruikers handmatig bestanden maken en deze bewerken om de manier waarop het programma wordt uitgevoerd te wijzigen. Besturingssystemen hebben hun eigen teksteditors waarin gebruikers het bestand kunnen bewerken, hoewel het soms een systeembeheerder vereist. Er zijn ook tal van teksteditors van derden die gebruikers ook kunnen downloaden, vooral als ze meer geavanceerde instellingen willen maken. Sommige wijzigingen kunnen worden geblokkeerd vanwege gebruikersmachtigingen, machtigingen kunnen vaak worden verholpen door de gebruikersstatus te wijzigen in admin of door gemaakte fouten tijdens het bewerken van het bestand.

Sommige besturingssystemen staan ​​applicatieconfiguratiebestanden voor specifieke applicaties toe. Door een applicatieconfiguratiebestand te ontwerpen, kunnen gebruikers de standaardinstructies van de applicatie omzeilen, ook wel omleiding genoemd.

Inhoud configuratiebestand

De inhoud van configuratiebestanden valt over het algemeen uiteen in vier inhoudstypen:

  • Opmerkingen: mechanisme voor ontwikkelaars om gedrag en acties te communiceren. Essentieel maar heeft geen invloed op het gedrag van bestanden.
  • Vlaggen: bepaalt welke opties worden in- en uitgeschakeld in de toepassing of het systeem
  • Instellingen: Toewijzing van constanten aan variabele informatie, waardoor operationele parameters kunnen worden gedefinieerd.
  • Paden: wordt gebruikt om opslagapparaten, maplocaties en specifieke bestandsnamen te bepalen.