Voor altijd jong

Ja, er zijn constanten in de IT-wereld, zij het slechts een handvol: de ononderbroken Microsoft-dominantie, misschien, of de alomtegenwoordige x86-architectuur. Maar ze kunnen allemaal niet op tegen de ware overlever in de digitale haaientank: het mainframe.

Het zou zeker de moeite waard zijn te onderzoeken hoe vaak het mainframe dood is verklaard. Maar dat zou wel eens een gigantische taak kunnen worden. Belangrijker is de vraag hoe flexibel, moderniseringstolerant en aanpasbaar het “oude vel” in het komende decennium zal zijn. Zoals het innovatieritme dat eigen is aan mainframes en de daarmee gepaard gaande halfwaardetijden het willen, kondigen twee van de weinige overgebleven rechtopstaande mainframes nieuwe generaties van hun computerkasten aan: Fujitsu de volgende fase van de BS2000-evolutie en IBM het type z15.

De twee verschillen echter in hun centrale verkoopbenadering: terwijl de IBM z-serie voer is voor adequaat gekwalificeerde IBM-partners zoals Cancom, Profi of SVA, gaan de mainframes van Fujitsu alleen rechtstreeks over de huistafel naar de klant – het kanaal blijft in de kou staan. Niettemin komen de Fujitsu-innovaties ten goede aan de gehele mainframe-sector – en dus indirect aan het kanaal.

Meer vermogen voor BS2000

Ze laten ook zien waar de reis naar toe gaat: Fujitsu onderstreept het belang van mainframe computing in hybride IT en digitale transformatie. Daartoe hebben de nieuwe Fujitsu BS2000 SE710 en SE310 serverinfrastructuren een grotere systeemopenheid en ook meer integratiemogelijkheden. Ze integreren technologieën zoals cloud en edge computing, kunstmatige intelligentie, blockchain, big data management, DevOps en datacenter management en automation (DCMA) oplossingen. Op die manier moeten zij ervoor zorgen dat mainframes aantrekkelijk blijven als een uiterst efficiënt, veilig en betrouwbaar platform voor digitale transformatie. Een aanzienlijke verbetering van de prestaties mag daarbij niet ontbreken. Dit omvat een hogere rekenkracht – met 10 tot 20 procent, afhankelijk van het model – en snelle perifere connectiviteit met 16 GBit/s fibre channel-verbindingen.

Mainframe met Red Hat

IBM, daarentegen, heeft andere prioriteiten gesteld voor de nieuwe z15. Verantwoordelijk hiervoor lijkt onder meer de invloed van “nieuwkomer” Red Hat te zijn, die de bolide duidelijk nieuwe wendbaarheid heeft ingeblazen. Hoe kan anders worden uitgelegd dat Open Shift het nieuwe toverwoord is en een van de drie voornaamste onderscheidende kenmerken.

“We zien de z15 als een platform voor de ontwikkeling van cloud-native toepassingen en bieden Open Shift agnostisch aan op zOS en zLinux voor dit doel,” legt Bernd Schierholz uit, die als Vice President Hardware ook verantwoordelijk is voor het mainframe. Red Hat’s Enterprise Kubernetes platform is bedoeld om de z15 te integreren in workload-variabele hybride en multi-cloud omgevingen.

Bernd Schierholz, Vice President Hardware Sales bij IBM

Bernd Schierholz, Vice President Hardware Sales bij IBM

Een ander aandachtspunt is geavanceerde hardware-encryptie: “Met de z15 streven we het concept van encryptie overal na met de Data Privacy Passports. Hiermee kun je de mainframegegevens niet alleen versleutelen, maar ook blijven beheren wanneer ze het mainframe verlaten.”

De derde focus ligt op het optimaliseren van de werking van het mainframe: “Voor de geplande – of ongeplande – shutdown en herstart van het systeem, stellen we nu alle geïnstalleerde resources beschikbaar, ook al zijn ze niet geactiveerd voor de daadwerkelijke operatie,” aldus Schierholz. Dit moet downtime tot een minimum beperken, bijvoorbeeld tijdens onderhoudsvensters.

Mainframe as a Service

Er is een “enorme verandering” aan de licentiekant: “We leveren een groot deel van de IBM-software als cloud packs.” Ook hier is de invloed van Red Hat merkbaar, waar dit concept al standaard is. IBM is echter niet helemaal onbekend met het onderwerp, want blockchain als dienst op het mainframe wordt al ongeveer een jaar aangeboden. Het is niet moeilijk om zich een soortgelijk aanbod voor te stellen als een platform as a service op het mainframe: “Voor Z as a service hebben we natuurlijk een overeenkomstige cloud management interface nodig in plaats van de zOS console. Met Open Shift op het mainframe creëren wij de basis hiervoor”, zo geeft Schierholz het perspectief aan.

Voor het kanaal is de mainframemarkt een soort “closed shop” voor sommige traditionele systeemhuizen die zich er al lange tijd mee bezighouden. “Geen enkele wederverkoper is nieuw op een markt die niet meer groeit,” zegt Schierholz. “Maar het wordt steeds interessanter voor managed service providers. Het is een zeer opwindende groep. Aan de toepassingskant is de vraag: welke workloads hebben zin om op het mainframe thuis te horen? Vanuit ons oogpunt is dit alles wat met veiligheid en gegevensprivacy te maken heeft. Met andere woorden, alles waar we gebruik kunnen maken van hardware-encryptie,” zo vat Bernd Schierholz het samen.