Twenty2X: de KMO B2B Cebit

Generalist of specialist? De Deutsche Messe in Hannover zwemt tegen de stroom in en richt zich, in tegenstelling tot de succesvolle themagerichte vakbeurzen van dit moment, op een horizontaal scala van onderwerpen voor een nauw omschreven verticale doelgroep. Moedig.

Aan het begin is er een raadsel: Waar staat Twenty2X voor? De formule 22 + X, het getal 40 (20 x 2) of de verhouding 20:X (zoals 3:1 in het voetbal, de 2 zou dan niet staan voor “twee” maar voor “tot”, woordspeling!)? Of is de X zelfs de mysterieuze, nog onbekende variabele succesfactor? Natuurlijk verwerpen we onmiddellijk de spontane associatie dat 2022 het einde van de lijn zou kunnen zijn. Want over het algemeen zou het mooi zijn – voor Duitsland als IT-locatie, voor het Cebit-arme publiek en in het algemeen – als er weer een succesvolle toonaangevende ICT-vakbeurs in Duitsland zou zijn.

De organisatoren vertrouwen echter op een concept dat de laatste jaren steeds minder levensvatbaar is geworden. Terwijl gespecialiseerde thema-evenementen zoals MWC (telecommunicatie/mobiliteit) of it-sa (veiligheid) uit hun voegen barsten, is er blijkbaar nauwelijks behoefte aan breed opgezette “oriëntatiebeurzen”. De eerste presenteren duidelijk omschreven verticale thema’s voor horizontaal brede doelgroepen. Heeft het zin om de andere kant op te gaan en verticaal brede onderwerpen te creëren voor een horizontaal versmalde doelgroep (MKB)? Maar het verkleinen van de potentiële klantenkring gaat nog verder. Omdat de doelgroep van de bezoekers bestaat uit de IT-besluitvormers van middelgrote ondernemingen. Hiermee bedoelt het beursbedrijf specifiek de IT-manager die zich bezighoudt met de dagelijkse gang van zaken, en uitdrukkelijk niet de vooruitdenkende CDO (Chief Digital Officer) die de IT-toekomst van een bedrijf plant – of hoe de interne digitaliseringsversnellende expert in elk geval ook mag worden gepositioneerd en gelabeld. Ook al staat er in de aankondiging: “De focus ligt op IT-technologieën en hun mogelijke toepassingen in de verschillende bedrijfsprocessen voor de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf”, dan nog lijkt dit net zo weinig op toekomstgericht als op het verder kijken dan je neus lang is.

In de voetsporen van de Cebit

Wat het aangekondigde bezoekersaantal betreft, plant de beurs betalende gasten in de orde van grootte van vijf cijfers: “Rekenen op 100.000 bezoekers zou volstrekt onrealistisch zijn”, zegt Jakobi. En ze moeten allemaal betalen. “Er zullen zeker geen gratis kaartjes meer zijn.” Het einde van de schoolreisjes naar de kermis is bezegeld. Zelfs exposanten krijgen geen gratis toegangskaarten, tenzij zij ervoor betalen en ze dan gratis doorgeven. Ter herinnering: de laatste “oude” Cebit, met “slechts” 200.000 bezoekers, gaf reden om het ripcord te trekken. Zijn ongelukkige opvolger, als “business festival”, sloeg na zijn eerste poging al op de klippen met officieel 120.000 bezoekers (“echte” vijfcijferige insiderscijfers doen de ronde in Hannover).

Het kanaal is uit

In tegenstelling tot Cebit, dat ook altijd een min of meer bindend “must-attend” evenement was voor het ICT-kanaal, is Twenty2X opgezet als een pure eindklantenbeurs. Geen wonder dat de Federale Vereniging van IT-gebruikers een van de samenwerkingspartners is. Dit betekent dat het kanaal uit is. Niettemin zijn IT-dienstverleners welkom als klanten om te boeken. Momenteel hebben drie systeemhuizen uit Noord-Duitsland zich aangemeld en de beurs hoopt op navolgers buiten het regionale gebied. Er komt echter geen aparte etappe voor.

O ja, de oplossing van het Twenty2X raadsel ontbreekt nog: Nadat voortzetting van de naam Cebit om goede redenen was afgewezen, evenals het gebruik van de veel te veel gebruikte termen “digitaal” of “digitalisering”, moest er een nieuw label komen en dat werd gevonden in de werktitel van het Cebit opvolgingsproject. Twenty2X staat voor het tweede decennium van het nieuwe millennium, d.w.z. 2021, 2022, 2023, enz., met de variabele X als plaatsaanduiding voor de komende tien jaar. En omdat men optimistisch naar de toekomst moet kijken, werden ook de namen Twenty3X en Twenty4X beschermd. De spontane associatie dat het einde misschien pas in 2049 komt (zie boven), wordt natuurlijk onmiddellijk verworpen.