Hoe een bestand printen vanaf een Android smartphone

Geen computer meer nodig: alle Android telefoons en tablets kunnen een bestand printen dankzij Wi-Fi, hier lees je hoe je dat doet.

Vroeger werd gezegd dat de pc dood was, vermoord door smartphones. Toen kwam de hausse van het slimme werken en de pc werd herboren, maar smartphones zijn er altijd, in onze handen of in onze zakken, terwijl de pc dat niet is: die blijft bijna altijd op het bureau staan en wordt heel vaak maar voor één taak gebruikt: het afdrukken van de bestanden die we via e-mail of WhatsApp ontvangen, of die we zelf voor het werk produceren.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat je niet langs een computer hoeft om een bestand af te drukken: het enige wat je nodig hebt is een smartphone, zelfs een Android. Het Android-besturingssysteem van Google is in feite al jaren in staat om het verzenden van bestanden naar een printer perfect onafhankelijk van een computer te beheren. Het is dus mogelijk om een bestand te ontvangen (of rechtstreeks op een smartphone of tablet te produceren) en het met een paar tikken op het scherm naar de drukker te sturen. Alles wat nodig is, is een snelle en eenvoudige eerste installatieprocedure op het Android-toestel, terwijl de printer helemaal niets hoeft te doen: hij is al klaar om bestanden van het mobiele toestel te ontvangen. De enige beperking is dat de printer een Wi-Fi-verbinding moet hebben (of hooguit moet zijn aangesloten op de Wi-Fi-router thuis of op kantoor) en moet zijn aangesloten op hetzelfde netwerk als de Android-telefoon of -tablet. Zodra aan deze voorwaarde is voldaan, kunnen we beginnen met afdrukken vanaf Android. Hier leest u hoe u dat doet.

Van Android naar printer: zo doet u dat

Nadat we ervoor hebben gezorgd dat de printer en de telefoon/tablet met hetzelfde wifi-netwerk zijn verbonden, kunnen we de instellingen van het Android-apparaat openen en de setup starten. Ga gewoon naar Instellingen & Aangesloten apparaten; Verbindingsvoorkeuren & Afdrukken.

In het volgende scherm moeten we op “Standaardafdrukservice” tikken: dit zal ons alle printers tonen die zijn aangesloten op het netwerk dat we gebruiken. Meestal is het er maar één en hoef je er maar op te tikken, anders kun je kiezen welke je wilt gebruiken.

Een heel interessant ding is dat we ook verschillende printers op verschillende netwerken kunnen instellen: bijvoorbeeld laser op kantoor en inkjet thuis.

Afdrukken vanaf Android: de praktijk

Nu zijn we klaar om een bestand te verzenden om direct vanaf het Android-toestel af te drukken. Wanneer we een foto, PDF, Excel-bestand of een ander type afdrukbaar bestand bekijken, kunnen we op de drie puntjes in de rechterbovenhoek tikken en “Afdrukken” selecteren.

De printer die ons wordt voorgesteld, is de printer die we in de vorige stappen hebben geselecteerd, en we kunnen ook enkele afdrukinstellingen opgeven, zoals het aantal af te drukken exemplaren, de afdrukstand staand/horizontaal en of we in kleur of zwart-wit willen afdrukken.

Een paar seconden nadat het af te drukken bestand vanaf de telefoon of tablet is verzonden, begint de printer te werken en wordt het gewenste resultaat geproduceerd.