Instagram verwijdert IGTV-icoon uit hoofdinterface

Instagram verwijdert IGTV-knop uit de app omdat hij niet werd gebruikt. Dit is wat er verandert voor gebruikers

IGTV is een van de vele functies die Instagram de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd. Het stelt gebruikers in staat om video’s langer dan 60 seconden te plaatsen. Sinds een paar dagen heeft de app de knop verwijderd die toegang geeft tot het kanaal vanuit de hoofdinterface.

Het pictogram was gepositioneerd in de rechterbovenhoek, maar nu bestaat het niet meer. Het was het digitale platform TechCrunch dat de afwezigheid opmerkte, wat later werd bevestigd door een woordvoerder van het bedrijf Facebook Inc. Wat is de reden voor de afschaffing ervan? Wil Instagram andere functies introduceren? Voorlopig is er alleen speculatie en geen bevestiging van het bedrijf. Eén ding is zeker: het sociale netwerk wil zijn suprematie niet verliezen en denkt aan nieuwe strategieën om niet te worden ingepalmd door TikTok. Het is alleen nog afwachten wat de toekomst van IGTV zal zijn.

Instagram wil IGTV afschaffen?

IGTV is het interne kanaal dat Instagram in juni 2018 introduceerde. Zoals de naam al aangeeft, is het bedoeld als een echte tv waar gebruikers langere video’s kunnen uploaden dan toegestaan in de feed, die momenteel een limiet van 60 seconden heeft. Oorspronkelijk was het bedoeld om rechtstreeks te concurreren met soortgelijke platforms, in de eerste plaats YouTube. Helaas kwam toen TikTok en nam de toppositie over onder sociale netwerksites gewijd aan video.

Tot nu toe waren IGTV-video’s toegankelijk via het hoofdscherm van de app, maar sinds een paar dagen is de beroemde knop verdwenen en doet dat in stilte. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft er geen mededelingen over gedaan: het nieuws werd opgemerkt door het platform TechCrunch. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde later de beslissing om de knop te verwijderen omdat hij niet door gebruikers werd gebruikt. Mensen krijgen toegang tot lange video’s vanuit andere secties van de app, zoals persoonlijke en zakelijke profielen en de Explore-sectie waar ook previews van veel video’s te zien zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er een stand-alone app is die volledig gewijd is aan IGTV. Het doel is om de app slimmer en makkelijker te beheren te maken.

Worden IGTV en lange video’s gebruikt om TikTok aan banden te leggen?

Voorlopig blijft IGTV een van de kernfuncties van de app, hoewel er geruchten gaan dat vanaf juni 2020 de limiet van 60 seconden voor video’s in de feed zal worden verlaagd. Als gevolg hiervan zullen gebruikers lange video’s naar hun wall kunnen uploaden en misschien IGTV kunnen verlaten.

Niet te vergeten dat de reus die op dit moment verslagen moet worden TikTok is, een op miniclips gebaseerde app die veel van de gebruikers van Instagram heeft binnengehaald, met name jongere kinderen. Het bedrijf richt zich dus steeds meer op video: wat zullen de stappen zijn om te voorkomen dat de Chinese app de suprematie krijgt in de sociale wereld? We moeten gewoon wachten op de volgende stappen van Instagram.