Windows 10, taakbalk werkt niet na update: hoe op te lossen

De nieuwste optionele Windows 10-patch zorgt voor veel problemen bij veel gebruikers. Hier is waarom en wat zijn de mogelijke oplossingen

Het is een periode waarin Windows het helemaal niet goed lijkt te doen. Na het nieuws van de steeds waarschijnlijker wordende annulering van Windows 10X, die enigszins werd voorzien door John Cable, hoofd van programmabeheer, ondersteuning en distributie voor Windows, komen er enkele bugs naar Windows 10 met de onlangs uitgebrachte update.

De optionele KB5003214-patch voor het Redmond-besturingssysteem heeft problemen veroorzaakt voor sommigen die hem hebben geïnstalleerd. Andere problemen dan die welke door Microsoft zijn aangegeven in de changelog, die alle software-updates vergezelt, en dus afwijkend zijn. De update die centraal staat in de klachten van de gebruikers begon zijn verspreidingstraject begin vorige week met enkele bugfixes en de nieuwe functie “Nieuws en interesses”, die precies degene is die eerst de anomalieën en vervolgens de ontevredenheid veroorzaakte. De definitieve oplossing zal moeten wachten op Microsofts ingenieurs om de bugs te verhelpen, maar in de tussentijd kan er al iets worden gedaan om een patch op de problemen in Windows 10 te plaatsen.

De problemen met de nieuwste Windows 10

De optionele KB5003214-update genereert problemen met de taakbalk, maar naarmate de tijd vordert zijn er steeds meer meldingen van afwijkingen die ook andere gebieden van Windows 10 beïnvloeden.

Met de nieuwe functie “Nieuws en interesses” ingeschakeld, is de sortering van de taakbalk onstabiel. Het verdwijnen of soms overlappen van app-pictogrammen heeft meer dan een paar mensen boos gemaakt, die hun frustratie hebben geuit op het web en Microsofts eigen ruimtes voor gebruikers om zich te uiten, zoals Windows Latest.

Het zijn echter niet alleen problemen met pictogrammen die een negatieve stempel drukken op de nieuwste Windows 10-patch, want er zijn ook meldingen van uitval van het netwerkpictogram en het Berichtencentrum die niet meer goed werken. Ook klagen diverse anderen dat het zoekvak niet meer in de taakbalk wordt weergegeven en dat de resolutie op monitoren niet altijd ideaal is.

Hoe Windows 10-problemen te verhelpen

Een gebruiker beschreef de problemen die hij op Windows 10 tegenkwam na het installeren van de aanstootgevende patch als volgt: “Na het installeren van cumulatieve update KB5003214 ondervond ik enkele problemen met de taakbalk, voornamelijk de pictogrammen aan de rechterkant van de balk bewegen onafhankelijk en willekeurig of verdwijnen. Getest op een Surface Book 3 en Alienware M17 R5”.

Na de klacht voegde de gebruiker eraan toe dat hij de enige manier heeft opgelost die, op dit moment, volledig effectief lijkt te zijn om een einde te maken aan de problemen: het verwijderen van de update KB5003214.

Op dit moment lijkt er geen andere oplossing te zijn dan deze, dus als je die update voor Windows 10 nog niet hebt geïnstalleerd is het advies om het niet te doen om niet het risico te lopen om met dezelfde afwijkingen te moeten leven. Het uitschakelen van de “Nieuws en Interesses” balk is een mogelijke optie, maar het biedt niet dezelfde oplossingsgaranties als het verwijderen van de ongewenste patch.