Hoe kijk je Eurovisiesongfestival 2019 op tv en streaming

Ontdek waar je Eurovisiesongfestival 2019, het belangrijkste muziekevenement van Europa, gratis op tv en livestreaming kunt kijken

Het Eurovisiesongfestival is de belangrijkste muziekcompetitie die in Europa wordt georganiseerd en ook Italië doet mee. Aan de wedstrijd nemen 26 zangers uit Europese landen deel die de halve finales (die in de loop van de week worden gehouden) hebben gehaald. De afspraak met Eurovisie 2019 is voor zaterdag 18 mei 2019 om 20:35 . Israël, winnaar van de vorige editie, is gastheer van het evenement. De kleuren van Italië zullen worden verdedigd door Mahmood met het lied Soldi, winnaar van het Sanremo Festival 2019.

In Italië heeft Eurovisie (voorheen Eurofestival) pas de laatste 5-6 jaar een comeback gemaakt, sinds de RAI besloot de finale van de muziekcompetitie op RAI 1 uit te zenden. En dat zal ook het geval zijn voor de editie van 2019 van Eurovisie 2019. Italië behoort tot de favorieten voor de eindoverwinning: de bookmakers hebben Mahmood opgenomen in de lijst van de vijf beste nummers van de wedstrijd. Dit is een gouden kans voor Italië: we hebben het Eurofestival sinds 1990 niet meer gewonnen met Zangrillo.

Zoals verwacht wordt Eurovisie 2019 live op tv uitgezonden op RAI 1 en kunnen fans het ook volgen in livestreaming op RaiPlay.

Eurovisie 2019: tijdschema

De tv-verbinding van Eurovisie 2019 begint om 20:35 uur. Na de openingsgroet begint de wedstrijd onmiddellijk met de eerste deelnemende artiest (Malta). Om de winnaar te kennen, zullen we tot in de kleine uurtjes moeten wachten: de prijsuitreiking is gepland voor na middernacht.

De line-up en deelnemende liedjes van het Eurovisiesongfestival 2019

Malta: Michela Pace met “Chameleon”

Albanië: Jonida Maliqi met “Ktheju tokës”

Tsjechië: Lake Malawi met “Friend of a friend”

Duitsland: Sisters met “Sister”

Rusland: Sergey Lazarev met “Scream”

Denemarken: Leonora met “Love is forever”

San Marino: Serhat met “Say na na na”

Noord-Macedonië: Tamara Todovska met “Proud”

Zweden: John Lundvik met “Too Late For Love”

Slovenië: Zala Kralj – Gasper Santl met “Sebi”

Cyprus: Tamta Goduadze met “Replay”

Nederland: Duncan Laurence met “Arcade”

Griekenland: Katerine Duska met “Better Love”

Israël: Kobi Marimi met “Home”

Noorwegen: KEiiNO met “Spirit in the Sky”

Verenigd Koninkrijk: Michael Rice met “Bigger Than Us”

IJsland: Hatari met “Hatrio mun sigra”

Estland: Victor Crone met “Storm”

Belarus: Zena met “Like it”

Azerbeidzjan: Chingiz met “Truth”

Frankrijk: Bilal Hassani met “Roi”

Italië – Mahmood met “Money”

Servië: Nevena Božović met “Kruna”

Zwitserland: Luca Hanni met “She Got Me”

Australië: Kate Miller-Heidke met “Zero Gravity”

Spanje: Miki Núñez met “La venda”

Wanneer Mahmood zingt op Eurovisie 2019

Er is geen exact tijdschema, alleen de setlist van Eurovisie 2019 is bekend. Mahmood treedt de 22e op: geplande tijd na 23:00

Hoe stemmen op Eurovisie 2019

Het stemsysteem voor Eurovisie 2019 is vrij ingewikkeld. Elk deelnemend land (zelfs die welke in de halve finales zijn uitgeschakeld) kan zijn stem uitbrengen en de 10 beste liedjes kiezen. De score wordt op de volgende manier toegekend: van 1 tot 7 punten, respectievelijk van de 10e tot de 4e, 8 punten voor de 3e, 10 voor de 2e en 12 voor de 1e. Alle door de nationale jury’s toegekende punten worden bij elkaar opgeteld en er wordt een eerste gedeeltelijke rangschikking opgesteld. Op dit punt komt de televoting in het spel, die de situatie ongedaan kan maken of de stemming kan bevestigen. Het is belangrijk om te weten dat een land niet op zijn eigen zangeres kan stemmen.

Hoe kijk je Eurovisie 2019 op tv

Om Eurovisie 2019 op tv te kijken, hoef je alleen maar vanaf 20:35 uur, het tijdstip waarop de live-uitzending begint, verbinding te maken met RAI 1.

Hoe kijk je gratis live streaming naar Eurovisie 2019 op RaiPlay

Als je een zaterdagavond bij een vriend doorbrengt maar Mahmood niet wilt missen, kun je gratis live streaming naar Eurovisie 2019 kijken op RaiPlay, het on-demand platform van de staatstelevisie.

Om toegang te krijgen tot RaiPlay hoef je geen abonnement te betalen, je hoeft je alleen maar aan te melden bij het platform. RaiPlay is zowel beschikbaar in de browser als door de applicatie te downloaden in de Google Play Store en de App Store.

Om de livestreaming van Eurovisie 2019 gratis te volgen, moet je RaiPlay opstarten, je inloggegevens invoeren en op het menu-item “Gericht” klikken. Er opent een nieuwe pagina met alle Rai zenders en door op de Rai 1 banner te klikken start de streaming van Eurovisie 2019.