De top 50 ICT-bedrijven

PwC’s Strategy& presenteert zijn “Global ICT 50”-ranglijst van de top 50 wereldwijde ICT-bedrijven uit 2015 en werpt een blik op de succesfactoren van toonaangevende ICT-groepen.

Dit jaar zet Strategy&, het strategieadviesbureau van PwC, opnieuw de top 50 wereldwijde informatie- en communicatietechnologie (ICT)-bedrijven op een rij.

Net als vorig jaar staan IBM, Microsoft, SAP, Oracle en Cisco bovenaan de lijst. In totaal zijn er dit jaar echter elf nieuwkomers op de lijst verschenen, waaronder cloud computing-leverancier Salesforce.com en softwarebedrijven Computer Associates en Amadeus. Innovatieleiders Apple en Google blijven in de top 10, maar verliezen terrein ten opzichte van vorig jaar. Beide bedrijven kampen volgens Strategy& met een tragere groei, omdat hun producten al jaren volwassen zijn en de markt navenant verzadigd is.

Telecom- en regionale IT-dienstverleners

Het moeilijk hebben zijn telecom- en regionale IT-dienstverleners: Geen enkele van hen staat in de top 15 van de ranglijst. Voor deze ranglijst analyseerde Strategy& het strategisch potentieel van beursgenoteerde bedrijven in de ICT-sector op basis van financiële prestaties, portfoliosterkte en internationale verkoopstructuur, evenals innovatiekracht en merkkracht.

Geen duidelijke grenzen meer

De grenzen tussen de geanalyseerde bedrijven vervagen steeds meer en onderscheid tussen divisies als hardware, software en diensten werkt niet meer, legt Strategy& uit.

“De afzonderlijke ICT-takken smelten steeds meer samen. Digitalisering, het internet van dingen of Big Data zijn thema’s die alle bedrijven aangaan en hun technologieën beïnvloeden. Iedereen moet over de grenzen van zijn eigen sector heen evolueren om zijn marktaandeel uit te breiden en nieuwe klanten te bereiken,” verklaart Dr Germar Schröder, lid van Strategy&’s wereldwijde Digital Business & Technology Practice en auteur van de studie “Global ICT 50”.

Om deze reden hebben de experts van Strategy& in de editie van dit jaar van de ranglijst de respectieve waardepropositie van de bedrijven voor klanten geanalyseerd om te identificeren wat toonaangevende ICT-groepen succesvol maakt. De ondernemingen in de top 50 werden elk ingedeeld in twee van de volgende vijf categorieën: Categorie-leiders, Consolidators, Innovators, Solution Customizers en Value Players.

  • 24 bedrijven uit de Top 50 behoren tot de Innovators: zij breiden hun marktpositie uit door voortdurend te investeren in onderzoek en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.
  • 23 van de bedrijven zijn Solution Customizers en stemmen hun producten en diensten voortdurend af op de behoeften van klanten op basis van gebruiksgegevens.
  • achttien bedrijven werden elk geclassificeerd als Consolidators of Value Players. Consolidators breiden hun portfolio uit met een agressief overnamebeleid, terwijl value players proberen de prijs van hun producten en diensten zo laag mogelijk te houden en zo hun marktaandeel te vergroten.
  • 17 bedrijven zijn categorieleiders en versterken hun marktpositie met nauw gedefinieerde producten of diensten.

“De ranglijst van de top 50 ICT-bedrijven maakt duidelijk dat achter succes tegenwoordig vooral een unique selling proposition schuilgaat. Toonaangevende ICT-groepen stemmen hun strategie af op de ontwikkeling van unieke competenties en diensten en op de continue verbetering daarvan. Productcategorieën worden zachter en ICT-bedrijven kunnen niet langer terugvallen op enge industriedefinities of vertrouwen op de goedkoopste prijs om te overtuigen,” vervolgt Germar Schröder.

Over de studie

Voor de “Global ICT 50”-studie identificeert Strategy& de top 50 van beursgenoteerde ICT-bedrijven wereldwijd op basis van de volgende criteria: financiële prestaties, portfoliosterkte, internationale verkoopstructuur alsook innovatiekracht en branding. Samen bepalen deze factoren de mate waarin deze bedrijven de markt voor digitale producten en diensten vormgeven.

U vindt de hele ranglijst in de fotogalerij.