Hoe de webcam van je laptop uit te schakelen

Je kunt de toegang tot je webcam door hackers en kwaadwillenden blokkeren zonder toevlucht te nemen tot de vervelende sticker op je laptop. Hier is de volledige procedure

Nu hebben alle laptops een ingebouwde webcam. Dit apparaat is zeer nuttig geworden: het stelt u in staat internationale videoconferenties of videochats te houden met één of meer personen, over kilometers afstand. Deze bijeenkomsten kunnen geheel gratis worden gehouden met speciale software, zoals Skype.

Helaas is er de laatste jaren echter een beetje angst ontstaan rond de webcam. De camera wordt vaak door hackers gebruikt om gebruikers te bespioneren. De meest recente daarentegen blijven in stand-by in afwachting van een nieuwe start, zonder enig lichtsignaal. Hierdoor kunnen aanvallers opnemen wat er voor de lens gebeurt. Veel mensen beschermen zichzelf door donkere stickers op hun webcams aan te brengen en zo misbruik te voorkomen. Maar er zijn even veilige manieren om de webcam van uw laptop uit te schakelen.

De webcam van uw laptop uitschakelen: zo doet u dat in Windows

Wilt u uw webcam uitschakelen zonder een sticker op het doel te plakken en uw laptop te ruïneren? Er bestaat een veilige en doeltreffende procedure om dit te bereiken. U hoeft alleen maar aan de software kant te gaan. In een notendop kunt u de webcam uitschakelen via Apparaatbeheer van Windows.

Om te beginnen klikt u op de knop Start en typt u vervolgens Apparaatbeheer in de interne zoekfunctie. Eenmaal in de map Apparaatbeheer, vindt u een lijst van alle apparaten op uw laptop. Klik op Imaging Devices. De naam van uw webcam verschijnt. Als u bijvoorbeeld een Lenovo gebruikt, zal het uit te schakelen apparaat “Lenovo EasyCamera” heten. De namen kunnen echter verschillen, afhankelijk van het model van uw computer: VGA WebCam, Geïntegreerde camera, USB-camera, enzovoort. Klik met de rechtermuisknop op dit item en selecteer “Apparaat uitschakelen”. Er verschijnt dan een bevestigingsvenster waarin u wordt gevraagd: “Als u dit apparaat uitschakelt, zal het niet langer werken. Wil je het toch uitschakelen?” Om de actie effectief te maken klikt u op Ja. Op dit punt kunt u de webcam niet meer starten wanneer u een videochat of videogesprek wilt houden met uw laptop. Vergeet niet dat u het opnieuw moet inschakelen om het te laten werken. Volg hiervoor gewoon dezelfde procedure en selecteer Inschakelen wanneer u uw keuze maakt.

Cam-aanvallen zijn de laatste jaren toegenomen. Vaak bespioneren aanvallers niet alleen wat er achter uw computer gebeurt, maar nemen ze zelfs hun toevlucht tot bedreigingen en chantage. Daarom is het essentieel om de procedure voor het uitschakelen van de webcam van de laptop te kennen en toe te passen.