Vodafone lanceert Android mobiele telefoon HTC Magic

Na de Pink Giant lanceert Vodafone de tweede mobiele telefoon met Android besturingssysteem op de Duitse markt. IT-BUSINESS kon alvast een kijkje nemen bij de HTC Magic.

Vanaf half april kunnen Vodafone-partners hun klanten exclusief de HTC Magic aanbieden, de tweede mobiele telefoon met het Android-besturingssysteem. Over de tarieven is nog niets bekend, maar die zouden volgens een woordvoerder van het bedrijf niet veel mogen afwijken van die van concurrent Deutsche Telekom.

Het plan is om de smartphone in de winkels te brengen in de kleuren zwart en vermoedelijk ook wit. In tegenstelling tot de T-Mobile G1 kan de HTC Magic alleen via het aanraakscherm worden bediend en beschikt hij niet over een toetsenbord. Hierdoor is het toestel met 118,5 gram ongeveer 40 gram lichter dan de G1.

Voor de invoer is een virtueel QWERTY-toetsenbord beschikbaar op het 3,2-inch touchscreen met een resolutie van 320 x 480 pixels, dat duidelijk trilt wanneer de virtuele toetsen worden ingedrukt. Maar omdat er geen stylus is om de smalle toetsen te bedienen, wordt typen een “lastig karweitje” voor gebruikers.

Werd de G1 bekritiseerd om zijn zwakke batterij, HTC heeft zijn toestel een sterkere stroomvoorziening gegeven met 1.340 milliampère per uur. De smartphone heeft ook een camera met 3,2 megapixels, evenals Bluetooth en een USB-poort. Dankzij de quadband-technologie kan bijna overal ter wereld worden gebeld.

Data-octopus Google

Om programma’s zoals e-mail, schrijf- of spreadsheetfuncties te kunnen gebruiken, moet de eigenaar van een Android mobiele telefoon een account aanmaken bij Google. Dit komt doordat de diensten gebaseerd zijn op een browsergebaseerde interface. De ingevoerde gegevens worden bij Google opgeslagen.

In het verleden werd Google door deskundigen op het gebied van gegevensbescherming de “gegevensoctopus” genoemd. Zo wordt de gratis e-maildienst gefinancierd met contextuele tekstreclame, d.w.z. tekstreclame die is afgestemd op de inhoud van e-mails.

In 2007 werd ook kritiek geuit op de algemene voorwaarden (AV) van Google. Deze verklaarden dat het aangeboden online kantoor, Text & Tables, de zoekmachinegigant uitgebreide rechten verleende op alle geplaatste inhoud. Het bedrijf heeft zich sindsdien van deze bewoording gedistantieerd. Wat overblijft, is echter een muffe nasmaak.