Hoe reset je een Android telefoon

Wanneer een Android smartphone niet meer goed werkt, instabiel of te traag wordt, kan het resetten naar de fabrieksinstellingen de oplossing zijn.

Er wordt vaak gezegd dat Android-telefoons veel sneller “verouderen” dan Apple’s iPhones, en het is op zijn minst gedeeltelijk waar: je ziet vaak Android-gebruikers klagen dat hun smartphone traag is, apps niet goed opent, plotseling bevriest of opnieuw opstart zonder duidelijke reden.

In werkelijkheid is er echter een reden: in de meeste gevallen heeft die Android-gebruiker te veel apps geïnstalleerd, heeft hij ze nooit gedeïnstalleerd, zelfs als hij ze niet gebruikt, heeft hij een vol geheugen en kan de telefoon het niet meer aan. Op de iPhone werkt dit veel minder, om de eenvoudige reden dat er veel minder gratis apps beschikbaar zijn en de meeste gebruikers apps gebruiken die rechtstreeks door Apple zijn ontwikkeld om de meeste taken uit te voeren. Als het resetten van een iPhone soms heel nuttig kan zijn, dan zal het resetten van een Android telefoon nog nuttiger zijn. Ook hier is er een zeer precieze procedure (meer dan één in feite) die moet worden gevolgd en het is zeer belangrijk dat de telefoon niet wordt uitgeschakeld tijdens de reset. De eenvoudigste manier om de fabrieksinstellingen van een smartphone met Google’s Androi besturingssysteem te resetten is door te gaan naar Instellingen > Systeem dan Geavanceerd en tenslotte Opties resetten. Hier moeten we de optie “Alle gegevens wissen (fabrieksgegevens resetten)” kiezen.

Als de Android-telefoon echter niet opstart, kan deze procedure niet worden uitgevoerd en moeten we onze toevlucht nemen tot plan B: resetten vanuit de herstelmodus, door een toetsencombinatie in te drukken die per telefoon verschilt. Meestal zijn twee toetsen voldoende: de ene is altijd de aan/uit-toets, de andere varieert tussen Vol + en Vol -.

Er is een niet te onderschatten derde mogelijkheid, die de eenvoudigste van allemaal is, maar een computer vereist die op het Internet is aangesloten. Als u het internet opgaat met een normale browser, kunt u Google’s Find My Device gebruiken (android.com/find), dat u een lijst toont van alle telefoons die u in de loop der tijd met uw Google-account hebt gebruikt.

U selecteert gewoon de telefoon die u wilt resetten en kiest “Reset apparaat”. Dezelfde procedure als beschreven aan het begin van deze paragraaf zal op afstand worden gestart.