10 gratis programma’s om video’s te maken en te bewerken

Op het internet zijn veel gratis videobewerkingsprogramma’s te vinden die weinig te benijden hebben van de talloze betaalde alternatieven

Er komt een moment in het leven dat we een video moeten bewerken. En dan beginnen de problemen, vooral als we op zoek zijn naar semi-professionele en gratis software om een van onze geliefde films te maken of te bewerken. En misschien zelfs makkelijk te gebruiken. Wat kunnen we doen?

De kortste weg is hulp vragen aan een deskundige vriend, zo eentje die al jaren de bruiloft van zijn zus monteert of videoclips voor YouTube maakt. Op die manier vermijden we ook de rompslomp van uren en uren voor de PC te zitten. Of we kunnen ons wenden tot het Internet, waar het, zoals bekend, mogelijk is een groot aantal semi-professionele videobewerkingsprogramma’s te vinden zonder ook maar één cent uit te geven. Makkelijk? Niet altijd. Juist omdat het aanbod zo ruim is, is het risico om oplossingen tegen te komen die niet volledig aan onze “wensen” voldoen, zeer groot. Het is waarschijnlijk dat we uiteindelijk tientallen programma’s moeten installeren en verwijderen voordat we de juiste vinden.

Lightworks

Laten we beginnen met de eerste gratis videobewerkingssoftware: Lightworks. Het is een professioneel programma op zich. Geloof je ons niet? Als u snel online zoekt, zult u zien dat Lightworks in Hollywood is gebruikt om enkele beroemde films te bewerken. Hoewel het even duurt voor u er alles uit kunt halen, is Lightworks een van de beste oplossingen die u kunt vinden. De basisversie van het videobewerkingsprogramma is weliswaar gratis, maar zit boordevol mogelijkheden: met Lightworks kunt u bijvoorbeeld talrijke effecten toevoegen of de kleur van de te bewerken clips wijzigen. Lightworks draait op Windows, Linux en macOS.

VideoPad Video Editor

Bent u een beginner? Dan raden wij u aan VideoPad Video Editor te proberen. In tegenstelling tot het vorige programma is het belangrijkste kenmerk van VideoPad Video Editor het gebruiksgemak. Dit betekent niet dat de software zijn werk niet goed doet. Integendeel. Hoewel het niet veel van de geavanceerde functies heeft die in andere videobewerkingsprogramma’s te vinden zijn, bevat VideoPad Video Editor wel talrijke gereedschappen voor het maken of bewerken van video’s. U kunt overgangen en effecten toevoegen en uw bewerkte opnamen importeren uit het geheugen van uw computer of rechtstreeks van uw camera.

Avidemux

Een ander programma dat heel gemakkelijk te gebruiken is, is Avidemux. Dit is een gratis videobewerkingssoftware voor degenen die niet te veeleisend zijn. Avidemux is ideaal voor het maken van kleine veranderingen. Het belangrijkste kenmerk van het programma is dat het u in staat stelt clips zeer snel te bewerken. Avidemux bevat echter de meeste basisfuncties voor videobewerking en is bovendien erg licht (aanbevolen voor wie een toestel heeft met beperkte technische mogelijkheden). Een foutje? Het is moeilijk om alle functies in het programma te vinden.

Shotcut

Een zeer uitgebreid programma dat lijkt op Lightworks is Shotcut, met dit verschil dat het er grafisch veel ingewikkelder uitziet. De videobewerkingssoftware, die is gemaakt voor het open-source Linux-platform, doet niet onder voor de beste betaalde programma’s. Het enige nadeel is dat het wat tijd kost om te leren hoe je het moet gebruiken. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zijn de resultaten gegarandeerd.

VSDC Free Video Editor

Als je van effecten houdt, wil je VSDC Free Video Editor downloaden. Het programma onderscheidt zich van de andere tot dusverre gepresenteerde software, vooral door het brede scala van beschikbare effecten en filters. De videobewerkingssoftware heeft een zeer eenvoudig grafisch ontwerp en bevat een aantal geavanceerde functies die ook in een professionele omgeving kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste kenmerk is de werkbalk die, in tegenstelling tot de meeste bewerkingsprogramma’s, niet lineair is. Gebruikers kunnen clips op elke positie invoegen en bewerken.

Windows Movie Maker

Hoewel het van de radar lijkt te zijn verdwenen, is Microsofts bewerkingsprogramma een goed alternatief voor wie niet te veel zoekt. Met Windows Movie Maker kunt u talrijke videoformaten maken en bewerken. De software biedt de mogelijkheid om effecten, overgangen, tekst aan clips toe te voegen en nog veel meer. Een van de sterke punten van Windows Movie Maker is de eenvoudige en ongecompliceerde grafische weergave. De videobewerkingssoftware is gemakkelijk te gebruiken. Het programma uit Redmond is ook handig voor het maken van video’s voor veel online platforms, zoals YouTube.

iMovie

Dit programma behoeft geen introductie. Het is Apple’s eigen videobewerkingssoftware en een van de beste gratis programma’s. iMovie is ook heel gemakkelijk te gebruiken. Het heeft duidelijke en aantrekkelijke graphics. Bovenal zit het vol met functies die het maken en bewerken van clips gemakkelijk maken. Met iMovie kunnen audio-effecten worden toegevoegd aan geïmporteerd materiaal. Met dit programma kunnen, net als met Windows Movie Maker, video’s in verschillende formaten worden opgeslagen. In de nieuwste versie is een functie toegevoegd waarmee de software clips kan importeren van verschillende apparaten, zoals smartphones en action cams, met een resolutie van 4K.

Black Magic

Black Magic is een van de beste en meest uitgebreide programma’s voor wie met name de kleur van beelden moet bewerken, en wordt vaak gebruikt door grote filmstudio’s. De basisversie bevat talrijke functies die verder gaan dan fotocorrectie. Black Magic is een professioneel bewerkingsprogramma en vergt enige tijd om in zijn geheel te worden “begrepen”. Maar één ding is duidelijk: als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, heb je een krachtig en vooral gratis stuk gereedschap in handen.

Blender

In deze round-up van gratis videobewerkingsprogramma’s is Blender een must. In tegenstelling tot alle andere tot nu toe beschreven software, wordt Blender voornamelijk gebruikt voor 3D animatie. Met het programma kunt u video’s maken en bewerken en een reeks grafische effecten toevoegen aan de clips op de tijdlijn. Het is ook mogelijk animaties te combineren met videoclips van echte beelden. Het geïmporteerde materiaal kan worden gecorrigeerd dankzij de talrijke bewerkingsfuncties die in het programma zijn opgenomen.

HitFilm

We sluiten af met HitFilm, een ander uitstekend programma dat ook geschikt is voor professioneel gebruik. De gratis versie van de software bevat veel van de functies van HitFilm Pro (dat ongeveer 300 euro kost). Met het programma kunt u videoclips maken en bewerken en complexe composities maken door een van de vele effecten toe te voegen. HitFilm is ook handig voor het verwerken van 3D-video’s en het corrigeren van de kleur van beelden.