Hoe adverteren op Instagram

Wie wil adverteren op Instagram moet precies weten hoe het Instagram Ads platform werkt, dat wil zeggen het platform speciaal voor Instagram advertenties. De eerste stap is om je persoonlijke profiel om te zetten in een Instagram-account voor bedrijven. De configuratie is volledig gratis en opent de deur naar een reeks interessante mogelijkheden om de geschiedenis van uw bedrijf en uw producten/diensten te promoten en daarbij gebruik te maken van de vele middelen die het sociale netwerk van Mark Zuckerberg ter beschikking stelt. Deze specifieke gids legt in detail uit hoe je kunt adverteren op Instagram met behulp van het Instagram Ads platform en de bijbehorende tools. Eerst is het echter belangrijk om te begrijpen waarom u Instagram zou moeten kiezen om uw bedrijf te promoten.

Waarom u uw bedrijf op Instagram zou moeten promoten

Of het type en de grootte van uw bedrijf, Instagram is een uitstekende showcase voor bedrijven. Het grote aantal gebruikers dat dit sociale netwerk gebruikt (in 2018 waren er volgens Instagram wereldwijd meer dan 1 miljard maandelijks actieve accounts) doet dat om inhoud te ontdekken die hen interesseert. Dit betekent dat merken, met de juiste methode, gemakkelijk de behoeften en verlangens kunnen onderscheppen van mensen die Instagram gebruiken.

Officiële gegevens die de afgelopen jaren door Instagram zelf zijn gepubliceerd, lijken deze stelling te ondersteunen. Volgens enkele interne statistieken die dateren van oktober 2019, volgt 90% van de Instagram-accounts een bedrijf op het sociale netwerk. Een andere, zij het minder recente, statistiek is net zo veelzeggend: in een enquête onder Instagram-gebruikers uit november 2015 zei 84% nieuwe producten te ontdekken op het sociale netwerk.

Wat u kunt doen met een corporate Instagram-account

Het aanmaken van een corporate Instagram-account biedt tal van voordelen. Een van de vele kenmerken van dit specifieke type account is de mogelijkheid om gedetailleerde contactinformatie toe te voegen en mensen aan te moedigen met uw bedrijf te communiceren. Het is ook mogelijk om interessante statistieken te krijgen over hoe je content presteert en hoe volgers ermee omgaan, en natuurlijk om je content te promoten om een groot aantal mensen te bereiken door direct op de app te betalen voor de promotie.

Drie manieren om advertenties te kopen en te plaatsen op Instagram

Instagram Ads biedt adverteerders 3 verschillende manieren om advertenties te kopen en vervolgens te plaatsen. De eenvoudigste manier om op Instagram te adverteren is door een post te promoten die al op het sociale netwerk is gedeeld: in dat geval hoef je alleen maar de inhoud te selecteren die je wilt promoten, op “Promoten” te klikken en, zodra de operatie is voltooid, de prestaties ervan te controleren (met name het aantal mensen dat de post ziet en er interactie mee heeft).

De tweede methode maakt gebruik van de functies van “Ad Management”, een platform dat beschikbaar is op pc’s en mobiele apparaten en dat alle reclametools van Facebook bevat. Hier is het mogelijk om binnen één enkele interface advertenties te configureren en te wijzigen, evenals hun prestaties te analyseren.

De derde manier van adverteren op Instagram is door het sociale netwerk speciaal ontworpen voor mensen met weinig tijd of weinig vaardigheden: wie het nodig acht, kan de hulp inroepen van een Instagram-partner (gezaghebbende deskundigen die door het sociale netwerk zijn goedgekeurd) voor hulp in elke fase, van de aankoop van de advertentie tot de publicatie van de creatie.

Hoe configureer je advertenties op Instagram

Een van de eerste opties die je kiest bij het configureren van een advertentie op Instagram Ads is de advertentiedoelstelling: Instagram ondersteunt specifiek de doelstellingen “Bekendheid” (om de bekendheid van het merk, de app of het product/de dienst te vergroten), “Overweging” (om potentiële klanten meer informatie over het product/de dienst te geven) en “Conversie” (om de verkoop van het product/de dienst, app-downloads of het aantal bezoekers van de fysieke winkel te vergroten).

Op dezelfde manier als de advertentiedoelstelling kun je bij het opzetten van een advertentie met Instagram Ads ook het publiek kiezen (d.w.z. wie je wilt bereiken), de bestemming (waar je mensen naartoe wilt leiden), het budget (hoeveel je bereid bent per dag aan de advertentie te besteden) en de duur (hoe lang je de promotie wilt laten lopen). We gaan nu dieper in op hoeveel en welke advertentieformaten je kunt kiezen.

Hoeveel en welke soorten advertenties je kunt draaien met Instagram Ads

Diegenen die besluiten om te adverteren op Instagram kunnen kiezen uit een breed scala aan formaten. Wanneer u een Instagram-advertentie aanmaakt via het platform “Ad Management”, kunt u een voorbeeld bekijken van hoe de advertentie eruit zal zien op het sociale netwerk, wat afhangt van zowel het formaat dat u kiest als de bestemming.

Het meest klassieke advertentieformaat is dat van de fotoadvertenties: in dit geval kunt u kiezen tussen een vierkant, horizontaal of verticaal formaat. Video-advertenties zijn de ideale optie als u de evocatieve kracht van bewegende beelden wilt benutten. Let op: de maximale lengte van de video is 1 minuut.

Met carrouseladvertenties kunt u meerdere foto’s of video’s in één advertentie combineren, die de gebruiker kan bekijken door door de afbeeldingen te scrollen. Ze zijn ontworpen om het publiek visueel te inspireren en uit te nodigen om producten te ontdekken en te kopen.

Instagram Stories-advertenties bieden u de mogelijkheid om te profiteren van het succes van deze bijzondere vorm van content, die erg populair is en gebruikt wordt door gebruikers van het sociale netwerk. Uniek is het full-screen advertentieformaat, dat nog meeslepender en boeiender is.

Ten slotte is het via Ads in Explore ook mogelijk om op Instagram te adverteren gericht op mensen die hun interesses willen verbreden en meer geneigd zijn om nieuwe content te ontdekken, die niet per se gerelateerd is aan de accounts die ze al volgen. Instagram-advertenties worden ook weergegeven in de IGTV-plaatsing, het platform van het sociale netwerk voor langere video’s.

Hoe bereikt u de mensen die het belangrijkst zijn voor uw bedrijf

We hebben al gezegd dat u bij het opzetten van de advertentie de doelgroep kunt kiezen. De targeting van reclame op Instagram verdient echter nader onderzoek, aangezien het sociale netwerk verschillende opties biedt om adverteerders te helpen de mensen te bereiken die er voor hen het meest toe doen.

Een van de beschikbare opties is locatiegebaseerd en maakt het mogelijk de advertentie te tonen aan mensen op basis van een geografische aanduiding, of dat nu een specifieke staat of een bepaalde stad is. Doordat u bij het instellen van de advertentie bepaalde demografische gegevens kunt opgeven, zoals leeftijd, geslacht of taal, kunt u uw doelgroep op basis van deze informatie ook verkleinen.

U kunt ook specifieke interesses selecteren om mensen nog gerichter te bereiken, op basis van de accounts die ze volgen, de advertenties waarop ze klikken of de apps die ze downloaden. En dat is nog niet alles: je kunt het publiek van je advertentie ook definiëren op basis van hun gedrag, d.w.z. de activiteiten die ze binnen het sociale netwerk uitvoeren.

De targetingopties van Instagram zijn nog niet klaar: met de optie “aangepast publiek” stelt het platform je in staat om je advertentie te tonen aan klanten die je al kent, door te verwijzen naar hun telefoonnummer of e-mailcontact, terwijl je met de functie “vergelijkbaar publiek” een publiek kunt opbouwen van gebruikers met kenmerken die lijken op die van je klanten.

Voor wie meer hulp wil, is er de optie ‘automatische targeting’, waarmee Instagram zelf een publiek creëert dat potentieel geïnteresseerd is in de activiteiten van het bedrijf, op basis van bepaalde geografische, demografische en gedragsfactoren.

Advies voor creatieve storytelling

Instagram heeft ook gedacht aan degenen die willen adverteren op Instagram, maar niet weten waar te beginnen als het gaat om de creativiteit van hun content: het sociale platform heeft een aantal nuttige adviezen gepubliceerd op zijn website. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het maken van een boeiende post. Instagram raadt aan zich te richten op afbeeldingen die de aandacht van gebruikers trekken, iets over het bedrijf vertellen en hen aan de haak slaan. Een andere tip is om een register, een thema en een kleurenpalet te bepalen en deze consequent te gebruiken binnen uw redactionele kalender.

Hetzelfde geldt voor het bijschrift, dat kan helpen om uw boodschap effectiever over te brengen en dat mensen aanzet tot actie. Met name teksten moeten beknopt zijn en een duidelijke oproep tot actie bevatten. Relevante hashtags, vermeldingen en tags helpen mensen die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen van het bedrijf om ze gemakkelijker te vinden. Meer in het algemeen adviseert Instagram adverteerders om regelmatig en frequent content te publiceren om meer interacties te krijgen, hoewel dit nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit van hun content.

Een andere suggestie van Instagram is om altijd te streven naar verbetering, mede dankzij de diepgaande analyse van advertentiestatistieken die door het platform wordt geboden. Door te experimenteren en meerdere tests uit te voeren voor dezelfde advertentie, kunt u erachter komen wat het beste presteert, d.w.z. wat het meest bevorderlijk is voor de interactie met uw publiek en mensen ertoe aanzet de gewenste actie te ondernemen. Wat uw zakelijke doelstellingen ook zijn bij het adverteren met Instagram Ads, het kunnen analyseren van de statistische gegevens van uw advertenties stelt u in staat om de effectiviteit van uw keuzes te begrijpen en, indien nodig, snel actie te ondernemen om uw fouten te corrigeren.