Wat is er nieuw op de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie

Onder de innovaties die Google presenteert op de I/O-ontwikkelaarsconferentie zijn updates voor Google Maps, Android en gegevensbeveiliging. Maar ook de Wear OS smartwatch en Smart Canvas voor samenwerking met Google Workspace en AI-projecten.

Na een onderbreking van een jaar is de Google I/O virtuele ontwikkelaarsconferentie op de avond van 18 mei van start gegaan en duurt tot 20 mei. Google wil de toekomst vormgeven met hoogwaardige videoconferenties en software die zelfstandig een gesprek kan voeren. Op de conferentie gaf de internetgigant een preview van de volgende versie van het smartphonesysteem Android en presenteerde hij nieuwe functies om de privacy in zijn eigen diensten te beschermen.

Google-updates en gegevensbeveiliging

Tijdens de aftrap keynote presenteerde Google onder meer de volgende productinnovaties:

  • Kunstmatige intelligentie: met nieuwe AI-updates moeten de producten nog intuïtiever worden. Zo zal Google Search met MUM-technologie (Multitask Unified Model) in de toekomst complexere vragen en behoeften nog beter kunnen begrijpen.
  • Vijf updates voor Google Maps: Met behulp van machine learning en navigatiegegevens berekent Google Maps in de toekomst routeopties op zo’n manier dat bestuurders onderweg minder vaak zwaar hoeven te remmen en veiliger aankomen. Bovendien zullen drukke plaatsen beter zichtbaar zijn in Maps en zullen gedetailleerde stratenkaarten binnenkort beschikbaar zijn in geselecteerde Duitse steden. Verbeteringen van de Live View-functie zijn ook gepland.
  • Android 12 Beta beschikbaar: Volgens Google is Android nu in gebruik op meer dan drie miljard actieve apparaten wereldwijd. Android 12 richt zich naar verluidt op een nog persoonlijkere smartphone en krijgt een nieuw ontwerp. De bètaversie van Android 12 is vanaf vandaag beschikbaar voor Pixel-smartphones, later ook voor andere apparaten.
  • Gegevensbeveiliging: voor meer online veiligheid en privacy heeft Google een met een wachtwoord beveiligde “vergrendelde map” in Google Foto’s geïntroduceerd. Ook is er de mogelijkheid om de zoekgeschiedenis van de laatste 15 minuten te verwijderen in Google Search en zijn er nieuwe functies voor de wachtwoordmanager.
  • Google Workspace: Met Smart Canvas introduceert Google Cloud een product om de samenwerking voor Google Workspace te verbeteren. Smart Canvas maakt documenten, spreadsheets en presentaties slimmer en interactiever.
Google’s AI-projecten

Tijdens de ontwikkeling heeft Google speciale aandacht besteed aan machine learning en kunstmatige intelligentie (AI). Zo werd bijvoorbeeld de software Lamda gedemonstreerd, die een gesprek kan voeren met een mens. De antwoorden zijn niet vooraf bepaald, maar worden door het programma gegenereerd op basis van bestaande informatie, benadrukte Google-baas Sundar Pichai. Google demonstreerde twee voorbeelden van een dialoog: De software kroop eerst in de rol van de planeet Pluto en vervolgens in die van een papieren vliegtuigje. Het gaf antwoord op vragen als of er al bezoekers op de planeet zijn geweest of hoe ver het papieren vliegtuigje al heeft gevlogen.

AI wordt ook gebruikt in het Starline-project. In het videosysteem worden mensen en lichtomstandigheden vastgelegd door meer dan een dozijn camera’s en sensoren. Nieuw ontwikkelde schermen zouden de details bijzonder realistisch moeten kunnen weergeven.

Google Wear OS met Samsung

Om beter te kunnen concurreren met marktleider Apple Watch, hebben Google en Samsung de handen ineengeslagen. Samsung zal zijn volgende smartwatches niet langer uitrusten met zijn eigen besturingssysteem Tizen, maar zal overstappen op het Wear OS-platform van Google. Tegelijkertijd wordt Wear met Tizen-elementen doorontwikkeld tot een overkoepelend systeem.

De komende weken volgen ook de ontwikkelaarsconferenties van Facebook en Apple, eveneens in een online vorm. Voor de fabrikanten zijn de jaarlijkse evenementen traditioneel een belangrijke gelegenheid om inzicht te geven in hun strategieën. Gewoonlijk komen duizenden softwareontwikkelaars en vertegenwoordigers van de media naar Californië voor hen. In het licht van de Corona-pandemie hebben de bedrijven nu voor het tweede jaar op rij moeten overschakelen op online-evenementen.