De populairste apps voor zakenreizigers

Bijna alle zakenreizigers gebruiken onderweg een smartphone of tablet – en dus ook apps. Het adviesbureau Strateco onderzocht in opdracht van Concur welke mobiele tools het meest worden gebruikt.

Bijna geen zakenreiziger gaat onderweg zonder smartphone of tablet – dat blijkt onder meer uit het onderzoek “Chefsache Zakenreizen 2015” van de Duitse Reisvereniging (DRV). Zo staat er bijvoorbeeld in dat 93 procent van de zakenreizigers onderweg een smartphone of tablet gebruikt. Maar volgens dezelfde studie werkt één op de tien topmanagers nog steeds zonder een mobiel toestel. Maar welke apps worden het meest gebruikt door zakenreizigers? Dat is de vraag die aan bod komt in een onderzoek dat het adviesbureau Strateco uitvoerde in opdracht van Concur, een bedrijf dat oplossingen biedt voor het beheer van zakenreizen.

Informatie van vluchtaanbieders op de eerste plaats

Voor het “Business Traveller Report 2015” werden begin 2015 1.520 zakenreizigers van bedrijven van alle groottes ondervraagd, aldus Concur. 25 procent van de respondenten was afkomstig van bedrijven met meer dan 3.000 werknemers, terwijl 17 procent van de deelnemers afkomstig was van bedrijven met minder dan 100 werknemers. 71 procent van de respondenten reist ten minste eenmaal per maand voor het bedrijf. De top-apps die in 2015 door zakenreizigers werden gebruikt, zijn apps van luchtvaartmaatschappijen, die ongeveer 18 procent van de respondenten gebruikt als ze op reis zijn. Dit wordt op de voet gevolgd door Google Maps, een app die door 17 procent wordt gebruikt. Apps als HRS (11,9 procent) en mytaxi (11,5 procent) zijn ook erg populair bij zakenreizigers. Het is interessant op te merken dat meer dan 15% van de respondenten helemaal geen apps gebruikt wanneer zij reizen. Een resultaat dat volgens de studie vooral te wijten is aan het feit dat bedrijfsrichtlijnen boekingskanalen voorschrijven. Ongeveer 80 procent bevestigde dergelijke richtsnoeren voor onder meer het boeken van reizen in hun bedrijf. 34% bevestigde echter dat zij zich niet altijd aan deze richtsnoeren houden. Vooral als het gaat om kosten en boekingskanalen.

App-ondersteuning

“Aan de ene kant laten de resultaten zien hoezeer apps de zakenreiziger ondersteunen – aan de andere kant wordt ook duidelijk dat er niet één reisapp is, maar dat zakenreizigers veel verschillende apps gebruiken om hun bestemming te bereiken”, interpreteert Andreas Mahl, Marketing Director DACH bij Concur, de resultaten van het onderzoek. “Voor zakenreizigers ligt het dus voor de hand om te reizen met TripIt, een praktische app die alle gegevens samenbrengt en het reisschema overzichtelijk presenteert. Voor bedrijven raden wij TripLink aan om alle gegevens in één systeem te kunnen consolideren en het volledige overzicht van alle boekingen te behouden – zelfs als de werknemers rechtstreeks bij de leverancier boeken”, onderstreept Mahl zijn beoordeling.

.