Google Call Screen arriveert in Italië: hoe het werkt

Google Call Screen is aangekomen in Italië, en belooft het leven een stuk gemakkelijker te maken voor degenen die ervoor kiezen om het te gebruiken: Dit is wat het is en hoe het werkt

Met het Google Pixel 6-dossier uit de weg, althans internationaal – want Italië zal waarschijnlijk nog lang moeten wachten, tenzij het zich wendt tot alternatieve oplossingen – is Google zich weer gaan richten op waar het historisch goed in is, namelijk het verbeteren van de gebruikerservaring door middel van slimme functies.

Daaronder valt Call Screen, een ‘Google-esque’ manier om het dagelijks leven makkelijker en comfortabeler te maken voor bezitters van een Pixel-smartphone. Call Screen is geen absolute noviteit, het is een noviteit voor ons Italianen: het werd in 2019 in slechts drie landen gepresenteerd en gedistribueerd, maar nu arriveert het eindelijk ook in onze contreien, in combinatie met het debuut van de nieuwe Pixels. In feite verlost Screen Call de gebruiker van de taak om oproepen te beantwoorden die velen als vervelend beschouwen, namelijk die van automatische nummerkeuze, robots of antwoordapparaten: Call Screen beantwoordt voor ons, hier is hoe het werkt.

Wat is Google Call Screen

Google’s Call Screen is een functie die, in het kort, de gebruiker in staat stelt om ongewenste oproepen te filteren en de last van het beantwoorden over te laten aan Google Assistant. De belofte is om Assistant te delegeren om inkomende gesprekken te beantwoorden om tijd te besparen voor de gebruiker, die dan kan weten of het gesprek ‘echt’ is of dat een callcenter, robot of auto-responder achter een onbekend nummer zit.

Google heeft Call Screen eindelijk uitgebreid naar meer landen, waaronder Italië, samen met Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. Dit is goed nieuws, maar het is “bezoedeld” door een ontheffing die wij Italianen, samen met de fans van de zojuist genoemde landen, zullen moeten accepteren. Screen Call wordt geen automatisch antwoordapparaat, maar een handmatig antwoordapparaat: de automatische functie blijft exclusief voor de markten van de VS, Canada en Japan.

Hoe Google Screen Call werkt

Dit betekent dat Screen Call in deze drie regio’s, d.w.z. in de automatische modus, daadwerkelijk in onze plaats volledig autonoom zal antwoorden, dus zonder dat zelfs de beltoon hoeft te worden gestart, zodat de gebruiker niet wordt “gestoord” door een inkomend gesprek (wellicht van een callcenter). In de “manuele” versie van Call Screen, die beschikbaar is in Italië en in de zes andere hierboven vermelde landen, moet de gebruiker, wanneer er een oproep binnenkomt, kiezen of hij deze persoonlijk wil beantwoorden of de taak via een speciale knop aan Call Screen wil overlaten.

Op dat moment neemt de Google Assistent op, vraagt de beller wie hij is en wat hij wil, waarbij een transcript van de antwoorden op het scherm wordt weergegeven. De gebruiker kan vervolgens kiezen of hij de Assistent verdere vragen wil stellen (bijvoorbeeld of de zaak dringend is of kan worden uitgesteld), op wil hangen of direct wil antwoorden. Screen Call in handmatige modus debuteerde in de VS, Canada en Japan al in 2019, twee jaar geleden: de hoop is dat we niet nog eens twee jaar hoeven te wachten om de automatische responsmodus ook in Italië te krijgen, maar het is te waarderen dat er, zij het na enige tijd, iets in beweging is gekomen.