Fastweb Mobile, afscheid van Tim-netwerk: wat verandert er voor gebruikers

Fastweb Mobile verandert van netwerk en doet vanaf 5 maart een beroep op Wind-Tre. Dit is wat er verandert voor gebruikers

Er zijn grote veranderingen aan de gang voor Fastweb Mobile gebruikers, die er echter helemaal niets van zullen merken. Sinds minder dan 24 uur maken gebruikers van Fastweb Mobile namelijk geen gebruik meer van het telefoonnetwerk van Tim, maar van dat van Wind Tre, zoals is bepaald in de inmiddels bekende overeenkomst tussen beide operators die op 25 juni 2019 werd aangekondigd.

Hier kunt u andere mobiele tarieven vergelijken:

De “overdracht” van gebruikers begon al op 28 februari, toen sommige Fastweb Mobile SIM’s begonnen te roamen op het netwerk van Wind Tre. In de loop van de komende weken zullen alle gebruikers geleidelijk van het Tim-netwerk naar het Wind Tre-netwerk worden overgebracht en binnen enkele weken zal de procedure zijn voltooid. Fastweb Mobile gebruikers, aan het einde van 2019, waren ongeveer 1,8 miljoen met een groei van 26% ten opzichte van 2018. Binnenkort zullen al deze gebruikers ook toegang krijgen tot diensten in 5G, op het vijfdegeneratienetwerk van Wind Tre. Tijdens dezelfde periode zullen de gebruikers van Wind Tre, in het kader van de overeenkomst tussen de twee bedrijven, kunnen intekenen op vaste+mobiele aanbiedingen en gebruik maken van het vaste netwerk van Fastweb.

Fastweb Mobile op het netwerk van Wind Tre: wat verandert er voor de gebruikers

De verandering van netwerk is volledig transparant vanuit een contractueel en prijstechnisch oogpunt: de gebruikers van Fastweb Mobile zullen het netwerk op dezelfde manier en met dezelfde aanbiedingen blijven gebruiken waarop ze eerder intekenden. Wat de dekking betreft, zouden er in theorie enkele verschillen kunnen zijn, maar in de praktijk is het netwerk van Wind Tre nu even wijdverspreid als dat van Tim. Fastweb Mobile is een volledig virtuele operator (MVNO, Mobile Virtual Network Operator) en is dus altijd afhankelijk geweest van het netwerk van een ander bedrijf om zijn diensten aan gebruikers aan te bieden.

Fastweb Mobile: 5G met Wind Tre

Later dit jaar gaan Wind Tre en Fastweb samenwerken aan het 5G-netwerk. Een samenwerking waarbij Wind Tre de repeaters zal leveren en Fastweb de glasvezel backbones. Dit 5G-netwerk zou volgens de plannen tegen 2026 90% van de Italiaanse bevolking moeten bestrijken. De overeenkomst tussen Fastweb en Wind Tre werd bekritiseerd en tegengewerkt door Iliad, die van mening is dat de overeenkomst schadelijk is voor de concurrentie op de vrije markt en bij de TAR van Lazio een beroep heeft ingesteld tegen AGCOM en het Ministerie van Economische Ontwikkeling om de overeenkomst te blokkeren. De TAR zal op 7 oktober 2020 uitspraak doen over deze zaak.