Er circuleerde de afgelopen uren een bericht op WhatsApp waarin mensen werden uitgenodigd hun profielfoto te veranderen in die van een kaars. Het is een nieuwe kettingbrief
De laatste uren circuleert er een nieuwe kettingbrief op WhatsApp: het is de “kaars van hoop”, een volledig virtueel solidariteitsinitiatief voor Covid-19-patiënten. Het is een volledig virtueel solidariteitsinitiatief voor Covid-19-patiënten, en honderdduizenden mensen hebben zich aangemeld.
Sommigen hebben zelfs hun neus opgetrokken voor het idee van bijbedoelingen of zelfs een hackerscampagne om malware te verspreiden. In werkelijkheid is het een boodschap die lijkt op wat wij reeds in vele andere gevallen van virtuele solidariteit hebben gezien. Maar wat houdt de nieuwe kaars van de hoop-ketting op WhatsApp in? Heel eenvoudig om iemands profielfoto te veranderen in die van een kaars. Niets zo problematisch. Helaas hebben sommige mensen van de situatie gebruik gemaakt om vals nieuws over het initiatief te verspreiden, door te beweren dat het een malware is die in staat is de smartphone te resetten. Dit is, zoals vaak het geval is, een opzettelijke hoax.
WhatsApp, de nieuwe kettingbrief
Als je de afgelopen uren hebt gemerkt dat veel van je WhatsApp-contacten hun profielfoto hebben veranderd in een kaars, is dit geen satanisch ritueel of zelfs maar een grap. Een welwillende kettingbrief is gemaakt op de messaging app om hulde te brengen aan alle Covid-19 lijders. In veel groepen circuleert het volgende bericht: Verwijder voorlopig uw profielfoto en plaats de foto van de kaars van hoop. Stuur het naar al je vrienden, zodat zij 24 uur lang hetzelfde profiel hebben voor alle Covid-19 patiënten en dan zullen we zien hoeveel kaarsjes er zijn aangestoken. Dus als je kaarsjes ziet op de profielfoto’s van je contacten, dan is het een persoon die zich heeft aangesloten bij de ‘candle of hope’ kettingbrief.
WhatsApp: is de candle of hope een satanische rite?
Het nepnieuws in kwestie is het nieuws, dat natuurlijk op WhatsApp circuleert, volgens welke de candle of hope eigenlijk een satanische rite is: “Verwijder onmiddellijk alle kaarsjes die je op sociale netwerken hebt gezet. Het is een satanisch ritueel: 24 maart is het feest van het beest en wordt voorbereid door op de 23e avond een kaars aan te steken. Breng degenen die een foto van een brandende kaars hebben gepost op de hoogte. Dank je. Dit is een 100% hoax: er bestaat niet zoiets als een duivelsfeest of een kaars om de duivel aan te roepen.
WhatsApp: verbergt de hoopkaars malware?
Meer legitiem is echter de twijfel dat deze kettingbrief mogelijk is ontworpen om een of meer stukjes malware te verspreiden. In het verleden zijn veel van dergelijke ketens voor soortgelijke doeleinden gebruikt, met desastreuze gevolgen voor de gebruikers die in het aas trapten. Deze keer is dat echter niet het geval: er is geen bestand om te downloaden, geen link om aan te klikken, geen app om te installeren. Er is alleen een uitnodiging om een foto van een kaars te maken, of een foto van een kaars op het internet te vinden, en die te gebruiken als je profielfoto op WhatsApp. Dus voor één keer verbergt een kettingbrief op WhatsApp niets slechts of gevaarlijks. In tijden van coronavirus, gebeurt dit ook.