De verborgen functies van Zoom

Het cloud videoconferencing platform heeft verschillende verborgen functies. Hier zijn degenen die het nuttigst kunnen zijn in uw volgende online vergadering of klas

Bij de meest gebruikte videoconferencing-software ter wereld, heeft Zoom Cloud Meeting zijn verkeersvolume en aantal gebruikers exponentieel zien toenemen met de start van de quarantaine. En begrijpen waarom is helemaal niet moeilijk.

Zoom is ontworpen om aan een breed scala van behoeften te voldoen: het stelt leraren in staat om online lezingen te geven, eigenaars om vergaderingen met hun werknemers te houden, en freelancers om klanten en medewerkers op afstand te ontmoeten. Veel mensen hebben de software de afgelopen maand op hun smartphone of computer gedownload. Velen zijn zich echter nog niet ten volle bewust van alle verborgen functies ervan. Zoom heeft namelijk een hele reeks oplossingen om thuiswerken nog gemakkelijker te maken, van sneltoetsen tot de schoonheidsfilter. Laten we de interessantste eens bekijken.

Zoom: camera dempen en uitschakelen tijdens een vergadering

Met de eerste verborgen functie van Zoom kunt u de camera automatisch dempen en uitschakelen wanneer u verbinding maakt met een online evenement. Dit kan handig zijn als u zich in een onprofessionele omgeving bevindt (zoals de slaapkamer van een kind), als u meekijkt vanuit een kamer met veel lawaai, of als u gewoon niet gehoord of gezien wilt worden als u op afstand een vergadering bijwoont.

Hoe activeert u het? Om te beginnen, moet u naar Instellingen gaan door op het tandwielicoon rechtsboven in het hoofdscherm te klikken. U ziet dan aan de linkerkant een kolom met alle softwarefuncties, waaronder Video en Audio. Klik op het item Video, het eerste in de lijst, om een scherm te openen. Aan de rechterkant vindt u de verschillende opdrachten: als u klikt op “Mijn video uitschakelen bij deelname aan vergadering”, wordt de webcam gedimd telkens wanneer u verbinding maakt met een vergadering op afstand of een ander soort evenement op Zoom.

Zo kunt u ook de audio uitschakelen. Opnieuw wordt een scherm geopend met alle geluidsinstellingen: door te klikken op “Mijn microfoon uitschakelen bij deelname aan een vergadering” wordt automatisch alle ruis geblokkeerd bij aanvang van de vergadering.

Geluid uitschakelen of inschakelen met de spatiebalk

Als u het geluid hebt uitgeschakeld, kan natuurlijk niemand uw stem horen en kunt u niet spreken tijdens de vergadering. Maar ook daar heeft Zoom een oplossing voor.

Wordt u gevraagd te spreken, maar is uw geluid gedempt? Houd de spatiebalk ingedrukt en de microfoon wordt automatisch geactiveerd. Als u klaar bent met uw toespraak, wordt het geluid weer gedempt door de knop los te laten. De oplossing maakt vergaderingen eenvoudiger te beheren, zonder dat dit ten koste gaat van uw waardevolle toespraken.

Zoom Cloud Meetings: stuur een emoticon op het scherm

Zoomt u video en audio uit tijdens uw vergadering? U kunt nog steeds met uw deelnemers communiceren door emoticons te sturen: een duim omhoog voor OK, een glimlach, applaus of zelfs een afkeurend gezicht. Je kunt al deze emoties uiten zonder de vergadering te onderbreken. Hoe activeer ik deze functie op Zoom? Klik tijdens de vergadering op het emoticonvenster op het onderste scherm en kies het emoticon dat uw gedachten het best uitdrukt. Dit verschijnt slechts vijf seconden op het scherm, net lang genoeg om uw mening met anderen te delen.

Zoom Cloud Meeting: sneltoetsen

Nu gaan we eens kijken naar een verborgen functie die liefhebbers van zogenaamde sneltoetsen zal aanspreken. Met een specifieke toetscombinatie kunt u een vergadering starten, het scherm delen, de microfoon dempen, het volledige scherm tonen en nog veel meer. Dit alles gebeurt zonder de muis aan te raken.

Het Zoom-klantenserviceteam heeft een pagina gemaakt met een volledige lijst van deze toetscombinaties: ontdek ze allemaal door hier te klikken. Vergeet niet om sneltoetsen in te schakelen: volg daarvoor het pad Settings > Keyboard Shortcuts. Op het scherm vindt u de lijst met snelkoppelingen die u naar wens kunt aanvinken.

Kijken wie er aanwezig is in de vergadering

Nog even over een functie die erg populair is bij gebruikers, met name bij docenten die online lessen in quarantaine houden: de zogenaamde “Gallery view” waarmee u alle deelnemers aan een evenement op afstand kunt bekijken.

Hoe wordt deze functie geactiveerd? Klik tijdens het evenement gewoon op het item Galerijweergave in de rechterbovenhoek. Als de vergadering maximaal 49 deelnemers telt, kunt u al hun gezichten op het computerscherm zien. Als het er meer zijn, worden de verschillende schermen op verschillende pagina’s geplaatst. Als u de weergave wilt wijzigen en alleen het gezicht wilt zien van de persoon die de vergadering leidt, bijvoorbeeld de professor tijdens de online les, klikt u gewoon op Luidsprekerweergave in de rechterbovenhoek van het scherm.

Scherm deelnemers met uitgeschakelde webcams

De functie die we zojuist hebben beschreven, toont ook deelnemers met uitgeschakelde webcams, in welk geval een zwart scherm met de naam van de gebruiker wordt weergegeven. Met de zoomfunctie kunt u alleen diegenen zien van wie de camera’s zijn ingeschakeld, en zo kostbare ruimte besparen. Vergeet niet dat u in Zoom ook contacten kunt blokkeren die u niet interesseren of die u hinderen.

Hoe activeer ik het? Ga gewoon naar Instellingen op het hoofdscherm van de software. Klik op Video en kijk naar rechts op dit scherm. Klik onder Vergaderingen op Niet-videodeelnemers verbergen.

Hoe activeer je de schoonheidsfilter op Zoom

Heb je een Zoom-vergadering om 9.00 uur en ben je om 8.56 uur opgestaan om direct naar het computerscherm gekatapulteerd te worden? Geen paniek, het programma stelt u in staat de schoonheidsfilter te activeren. Het lijkt erg op dat op je smartphone. In feite maakt het de huid van uw gezicht gladder en verbetert het uw ogen, waardoor u er sereen en uitgerust uitziet. Hoe activeer ik het? Volg gewoon dit pad: Instellingen > Video > Verfraai mijn uiterlijk.