Waarom je je simkaart niet te laat moet opwaarderen: wat je riskeert

Als je niet genoeg beltegoed hebt om je maandelijkse abonnement te betalen, kun je je smartphone blijven gebruiken door een dagelijkse late fee te betalen. Zo werkt het

Heb je vergeten je simkrediet op te waarderen en heb je niet genoeg geld om je maandelijkse abonnement te verlengen? U kunt extra kosten betalen voor uw vergeetachtigheid. Sinds enkele maanden voeren mobiele-telefoonoperatoren een soort “boete” in voor wie vergeet zijn smartphone op te laden.

Dit is een extra toeslag die vervelend kan zijn en waarvan veel mensen waarschijnlijk niet eens op de hoogte zijn. Als u op de dag dat u uw maandelijkse aanbieding moet verlengen, niet genoeg geld hebt om van de aanbieding gebruik te blijven maken, brengen Wind, Tim en Vodafone een extra bedrag in rekening. Het gaat hier niet om een stratosferisch bedrag (0,90 of 0,99 euro per dag, afhankelijk van de operator), maar het is wel informatie waarvan u op de hoogte moet zijn. Er is een oplossing voor dit probleem: activeer de automatische opwaardeerdienst die door alle operators wordt aangeboden.

Extra TIM-kosten

TIM heeft extra kosten ingevoerd voor gebruikers die vergeten hun beltegoed op te waarderen en niet genoeg geld hebben om hun maandelijkse abonnement te verlengen. Als u belt of op internet surft nadat uw abonnement is afgelopen, betaalt u een toeslag van € 0,90 voor de eerste dag. Deze lading wordt ook voor de volgende dag herhaald. In totaal geef je €1,80 uit om je TIM-kaart twee dagen te blijven gebruiken.

Vodafone extra kosten

Vodafone heeft vanaf juli 2019 “late fees” ingevoerd voor gebruikers die hun maandabonnement niet verlengen vanwege onvoldoende beltegoed. De kosten om te blijven bellen en verkeersgegevens te gebruiken bedragen €0,99 voor de eerste dag en €0,99 voor de tweede. Voor een totaal van 1,98 euro.

Wind extra kosten

Wind heeft een “late betaling” ingevoerd voor degenen die in juni 2019 geen krediet meer hebben. Vanaf 2 december 2019 komt er een nieuwe wijziging waardoor je meer moet betalen als je vergeet op te waarderen.

Als je beltegoed op is op de dag dat je je maandabonnement verlengt, betaal je tot middernacht €0,99 om te kunnen blijven bellen en internetten. Als u de volgende dag niet herlaadt, wordt u nog eens € 0,99 in rekening gebracht. Maar deze keer kunt u uw SIM-kaart 48 uur lang gebruiken. Na deze drie dagen is de SIM-kaart alleen nog actief bij ontvangst.

Hoe vermijdt u extra kosten van mobiele operatoren

Om deze extra kosten te vermijden, kunt u de automatische herlaaddienst activeren die door alle operatoren wordt aangeboden. U kunt dit doen vanuit uw persoonlijke ruimte.