De ontdekking kan de manier veranderen waarop we de eerste stappen van de beschaving op school onderwijzen. De kasuaris is wellicht door de mens eerder gefokt dan de kip.
Hij wordt de kasuaris of Australische kasuaris genoemd en staat ook bekend als ’s werelds gevaarlijkste vogel. Hij komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea, waar hij nog steeds leeft. Er worden ook exemplaren gevonden in Noord-Australië. In 2019 verwondde een kasuaris een man in Florida dodelijk met een trap. In 1926 sneed een ander exemplaar de keel van een tiener met klauwen, die van de poten, voorzien van scherpe stekels.
Wat zijn de studies over het fokken van de kasuaris in Nieuw-Guinea
Een verrassende hypothese is dat deze vogels al 18 duizend jaar geleden in Nieuw-Guinea door de mens werden gefokt. Als de theorie wordt bevestigd, zou de kasuaris worden beschouwd als het vroegst bekende voorbeeld van het fokken van vogels door de mens. “Dit is duizenden jaren vóór de domesticatie van de kip,” zegt Kristina Douglass, een archeologe aan de Penn State University en hoofdauteur van een studie gepubliceerd voor de archieven van de National Academy of Science.
De hypothese is gebaseerd op 1.019 casuariuseierschaalfragmenten gevonden door Susan Bulmer voor het National Museum and Art Gallery van Papoea-Nieuw-Guinea, als onderdeel van onderzoek uitgevoerd op de overblijfselen van een nederzetting die 42.000 jaar oud is.
Een analyse van de vorm van de casuariuseieren suggereerde dat ze gekookt waren (de schalen vertonen tekenen van verbranding), maar veel van de fragmenten zijn afkomstig van bijna volledig ontwikkelde eieren: “Er is een goede kans dat mensen casuariuseieren uitbroedden om kuikens groot te brengen. De kuikens coëxisteren beter met mensen dan de volwassenen, en worden pas op latere leeftijd gevaarlijk.
De ontdekking kan verandering brengen in wat wij onderwijzen over de eerste stappen van de beschaving
Het feit dat de inheemse bevolking het vlees van de kasuaris als een luxegoed beschouwde, evenals de veren, versterkt het idee van voortplanting. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat een soortgelijk resultaat wordt bereikt als bij kippen, maar als de hypothese van het onderzoeksteam wordt bevestigd, zou dat betekenen dat de eerste bewoners van Nieuw-Guinea de eerste bekende mensen waren die systematisch vogels temden.
Voor Megan Hicks, een archeologe aan het Hunter College in New York, zou de studie kunnen leiden tot een herwaardering van sommige concepten die op scholen worden onderwezen: “Waar zoogdieren de vroegst bekende gevallen zijn” van broeden, legt ze uit, “weten we nu dat we meer aandacht moeten besteden aan menselijke interacties met vogelsoorten”.
Terwijl er nieuwe ontdekkingen worden gedaan over vogelsoorten, is het niet verrassend te vernemen dat veel vogels van gedaante veranderen.
Giuseppe Giordano