Hoe dicteren in Word in te schakelen

In dit artikel leest u hoe u dicteren kunt inschakelen in Word in Windows en macOS. Zo schrijft u tekst met uw eigen stem.

De computer is een apparaat dat voortdurend in ontwikkeling is, van productontwerp tot functies die altijd nieuw zijn en de moeite van het ontdekken waard. Het is ook klaar om onze fysieke problemen aan te pakken. Wij kunnen last hebben van artrose of tendinitis, of onze handen of armen moeten laten rusten wegens een klein huishoudelijk ongeval. Als u uw computer moet gebruiken voor dringende leveringen of als u niet te ver achter wilt raken op uw werk, kunt u het dicteerprogramma Word gebruiken om dit te omzeilen.

Hoe dicteren in Word in plaats van typen

Hoe ver is de wereld gekomen van de eerste typemachine tot de computers van nu! Dit fascinerende hulpmiddel, ontworpen als een machine om bepaalde vermogens van de menselijke geest te automatiseren, heeft de geschiedenis van informatie en communicatie herschreven. Er zijn er die hem voor hun werk gebruiken en er zijn er die hem voor hun vrije tijd gebruiken, maar het staat nu vast dat wanneer je fysiek niet in staat bent om je computer te gebruiken, je je een beetje angstig kunt voelen over de achterstand die zich zal ophopen.

Geen paniek! Een oplossing die u kunt overwegen is om de inhoud die u van plan bent te schrijven, letterlijk met uw stem over te brengen met het spraakdicteerprogramma Word, dat beschikbaar is op Windows, macOS, en ook op Android en iOS/iPadOS. Allereerst hebt u een microfoon van goede kwaliteit nodig, aangesloten op het apparaat van uw keuze, zelfs die welke in een hoofdtelefoon zijn ingebouwd zijn prima. U hebt ook een internetverbinding nodig.

Spraakdictee in Word in Windows

Als u het Windows-besturingssysteem hebt, kunt u de geïntegreerde spraakdicteerfunctie gebruiken. Hoe schakel ik het in? Eerst moet u zich aanmelden bij uw Microsoft-account met Edge, Firefox of Chrome. Ga naar ‘Home’ en dan ‘Dictation’. U wordt gevraagd om microfoonrechten in te schakelen. Start Word door een nieuw of opgeslagen document te openen en de cursor te verplaatsen naar het gebied waar u tekst wilt toevoegen.

Druk tegelijkertijd op Win+H om een microfoonpictogram tevoorschijn te halen. Begin te spreken, interpoleer de woorden zorgvuldig, en Word zal tekst invoeren vanaf de plaats waar de cursor staat. Aan het eind van de regel wordt het automatisch afgesloten. U vindt er ook commando’s voor het invoeren van interpunctie en alle alfanumerieke onderdelen van het toetsenbord. Om een woord te verwijderen, moet u “Delete” zeggen, terwijl u om het dictaat in Word te stoppen een toets op het toetsenbord moet intikken, bijvoorbeeld Enter, om een nieuwe alinea te maken.

Het systeem is zeer accuraat, mede dankzij de koppeling met Microsofts cloud om de woorden te koppelen en op te halen die het meest overeenkomen met wat er is gedicteerd. Als u problemen ondervindt, controleer dan of de microfoonmachtigingen zijn gedeblokkeerd en de online toegang is ingeschakeld door te kijken in het pad ‘Instellingen’, dan ‘Privacy’, dan ‘Spraakopdrachten’ en in het pad ‘Instellingen’. Ga dan naar “Privacy” en tenslotte naar “Microfoon”. Italiaans dicteren is mogelijk in Word, zelfs in een document dat is gemaakt of bewerkt met de Word online app. Open gewoon de OneDrive-pagina, ga naar de knop ‘Ga naar mijn OneDrive’ en log in met een Microsoft-account.

Dicteren in Word voor macOS

Als u een Mac hebt, kunt u het macOS-dicteersysteem gebruiken om tekst in een Word-document, het programma van Microsoft, te typen met uw stem. Italiaans is in dit programma geïntegreerd. Om het te activeren, klikt u op het pictogram “Systeemvoorkeuren”, typt u vervolgens het pictogram “Toetsenbord” in, gaat u naar het tabblad “Dicteren”, vinkt u het vakje “Ja” aan en gaat u naar “Dicteren inschakelen”. Het is ook raadzaam om “Use Enhanced Dictation” (Verbeterde dicteerfunctie gebruiken) aan te vinken om de detectie van gesproken woorden te optimaliseren.

Wanneer dit is gedaan, wacht u een paar minuten totdat het bestand is gedownload en geïnstalleerd. Sluit vervolgens het instellingenvenster. Als u zover bent, start u het programma Word voor Mac, opent u een nieuw document of maakt u er zelf een, plaatst u de cursor in het tekstveld en start u het spraakdicteren door twee keer op de Fn-toets van uw Mac-toetsenbord te drukken. Als je alles goed hebt gedaan, zie je een microfoonicoontje verschijnen naast het programmavenster. Als u klaar bent met uw Word-dictaat, klikt u op de knop ‘Voltooien’ onder de microfoon.

Wonderen der techniek, schrijven met uw stem is een heel nuttige mogelijkheid, vooral als u het echt nodig hebt. Schakel gewoon het Word dicteerprogramma in in het besturingssysteem dat op uw specifieke apparaat is geïnstalleerd en door deze stappen te volgen wordt het proces heel eenvoudig.