RAM is een van de belangrijkste onderdelen voor een smartphone: het stelt je in staat om meer apps te gebruiken en het maximale uit het apparaat te halen
Als je navraag doet omdat je een nieuwe smartphone wilt kopen, is een van de vele kenmerken op de gegevensbladen waar je op moet letten de hoeveelheid RAM in je telefoon. Het is algemeen bekend dat een laag RAM-geheugen een smartphone in het dagelijks gebruik vertraagt en onstabiel maakt bij het gebruik van zware apps. Maar hoeveel RAM heeft een smartphone vandaag de dag echt nodig om apps goed te laten draaien in 2019?
De eerste smartphones met 12GB RAM zijn net op de markt onthuld, zoals de Lenovo Z5 Pro GT of de Vivo APEX 2019, maar is het echt nodig om zoveel geheugen op een telefoon te hebben? Of is het misschien beter om genoegen te nemen met minder RAM-geheugen en je te concentreren op andere aspecten zoals de camera, de batterij of de software-optimalisatie die de fabrikant biedt? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen hoeveel vrij RAM-geheugen een smartphone heeft en hoeveel daarvan in beslag wordt genomen door de populairste en meest gebruikte apps. Wanneer het beschikbare RAM-geheugen van een Android-smartphone opraakt, verplaatst het besturingssysteem van Google een deel van het RAM-geheugen naar het opslaggeheugen van de telefoon.
Wat is het nut van RAM op een smartphone
Een groot deel van het RAM-geheugen op een smartphone wordt altijd in beslag genomen door het besturingssysteem, de apps en diensten die automatisch worden geladen bij het opstarten, en de verschillende functies die elke fabrikant op maat heeft gemaakt. De rest is voor apps. De Samsung Galaxy Note 8 heeft bijvoorbeeld in totaal 6GB RAM, maar slechts 50% is daadwerkelijk beschikbaar voor apps. De Samsung Galaxy Note 9 en OnePlus 6T hebben 8GB RAM, waardoor ongeveer 66% vrij blijft. Maar hoeveel RAM-geheugen gebruiken de meest gebruikte apps in 2019?
De hoeveelheid RAM-geheugen die door apps wordt gebruikt, varieert aanzienlijk: terwijl YouTube ongeveer 230-250 MB in beslag neemt, is voor het uitvoeren van de Chrome-browser met slechts drie geopende pagina’s 900 MB nodig. Daartussenin zitten apps als WhatsApp (250-300 MB), Spotify (minimaal 300 MB), Google Foto’s (maar liefst 400 MB) en Instagram (minimaal 700 MB).
Met deze cijfers in het achterhoofd kunnen we ervan uitgaan dat een smartphone met 12 GB RAM in feite zo’n 6-8 GB snel geheugen beschikbaar heeft voor apps (als de fabrikant niet overdrijft met voorgeïnstalleerde apps die bij het opstarten worden geladen). Met 6 GB vrij kun je alles draaien zonder trager te worden. Maar voor dagelijks gebruik is 4GB waarschijnlijk al meer dan genoeg, zodat we genoegen kunnen nemen met een smartphone met 8GB en ons kunnen richten op andere technische functies, zoals camera’s of opslagruimte voor foto’s en video’s.