Telegram bots stellen je in staat om bepaalde reacties in groepen te automatiseren of om interactie te hebben met je klanten: hier is wat ze zijn en hoe je ze kunt gebruiken
Je weet dit misschien niet, maar als je Telegram regelmatig gebruikt en geabonneerd bent op veel openbare kanalen en groepen, is het zeer waarschijnlijk dat je al minstens één keer interactie hebt gehad met een bot. In feite heeft de app sinds medio 2015 API’s vrijgegeven voor alle programmeurs die deze functie willen gebruiken, en sindsdien hebben bots zich gestaag verspreid over Telegram-chats.
Maar wat zijn Telegram-bots en waarom gebruiken steeds meer groeps- en kanaalbeheerders ze? Zoals het bedrijf dat de instant messaging app zelf ontwikkelt uitlegt: “Bots zijn applicaties van derden die binnen Telegram draaien. Gebruikers kunnen met bots communiceren door ze berichten, commando’s en inline verzoeken te sturen.” Met andere woorden, bots zijn een handige manier om bepaalde interacties met gebruikers te automatiseren door vooraf bepaalde en “vooringevulde” antwoorden te geven op hun vragen en verzoeken. In het geval van kanalen met duizenden en duizenden abonnees die steeds weer min of meer dezelfde vragen stellen, zijn bots daarom een uiterst krachtige tool voor communitybeheer.
Hoe Telegram-bots werken
Gebruikers kunnen op twee verschillende manieren met een Telegram-bot communiceren. De eerste is door hen een direct bericht via chat te sturen: elke bot heeft zijn eigen gebruikersnaam en kan dus worden benaderd door een specifieke chat met hem te openen. De tweede manier is om inline commando’s te gebruiken. Er zijn een aantal commando’s die aan bots kunnen worden gegeven door een verzoek te sturen via het invoerveld, door “@ + bot name” te typen en onmiddellijk daarna het commando te geven. Klassieke voorbeelden van het gebruik van bots op Telegram zijn het automatisch versturen van nieuws naar de gebruikers van een kanaal of groep, of het versturen van een specifiek stuk content na een specifiek verzoek van de gebruiker (typisch geval: geautomatiseerde online hulpsystemen).
Wie (en hoe) kan een Telegram-bot maken
Iedereen kan zoveel bots maken als hij of zij wil op Telegram. En het is ook niet erg moeilijk om dat te doen. Open gewoon een speciale account voor elke bot en vraag Telegram om een HTTP API sleutel. Deze sleutel wordt gebruikt om de bot op afstand te besturen, via een externe app.
Een Telegram-bot maken met BotFather
Telegram heeft een officiële interne app voor het maken en beheren van bots: deze heet BotFather. Dus door een chat te openen met @BotFather, kun je de commando’s geven die nodig zijn om bots te maken en te beheren. Het eerste commando is “/newbot”: na het intypen ervan wordt u gevraagd om de naam, de gebruikersnaam (die moet eindigen op de letters “bot”) en de API-sleutel die aan de bot is toegewezen. Dit laatste kan, in geval van verlies, diefstal of compromittering, altijd via BotFather worden gegenereerd met het commando “/token”.