Hoe maak je perfecte zonsondergangfoto’s

Om zonsondergangfoto’s te maken, moet je de juiste witbalans instellen en lichtabsorberende filters gebruiken

Wat is er mooier dan een goede zonsondergangfoto? De felle lichten op het landschap, een glimp van de zon op de zee of het spel van schaduwen. Weinig foto’s op sociale media zijn zo geslaagd als die welke in de laatste uren zonneschijn zijn genomen. Maar een goede opname maken in deze omstandigheden is niet eenvoudig.

Opstellen voor zonsondergangfoto’s is niet zo moeilijk. Het grootste probleem is het uiteindelijke effect. Vaak is de zonsondergang helderder en opvallender voor het blote oog dan de blik van de camera. Hoe kun je deze opnamen verbeteren? Laten we maar meteen zeggen dat, gezien de verandering van de lichtsnelheid in de laatste uren van de zon, snelheid van het grootste belang is. Om goede zonsondergangfoto’s te maken, moet je dus een beetje oefenen om het onder de knie te krijgen.

Hoe stel je je camera in

Laten we beginnen met te zeggen dat je om goede zonsondergangfoto’s te maken, je camera moet “forceren”. In de zin dat we het zo moeten instellen dat de kleuren blijven zoals ze in de natuur zijn en niet zoals de camera ze automatisch wil hebben. De witbalans, bijvoorbeeld, is van cruciaal belang. Maar het echte aspect dat verschil maakt, is of we een statief gebruiken of niet. Als we een statief gebruiken, schakelen we de automatische ISO uit, anders verliest de opname aan kwaliteit. De automatische ISO daarentegen zal van fundamenteel belang zijn als we uit de vrije hand fotograferen, gezien de verschillende belichtingstijden.

De brandpuntsafstand

Zoals we al zeiden, vergt het een beetje oefening om goed te fotograferen bij zonsondergang. Dus als je eerste pogingen niet de verwachte resultaten lijken op te leveren, sla jezelf dan niet voor je kop. Ook de brandpuntsafstand speelt een doorslaggevende rol bij het maken van foto’s in deze lichtomstandigheden. Als u bijvoorbeeld een lange brandpuntsafstand gebruikt en de camera naar boven kantelt, krijgt u een effect waarbij de onderwerpen dicht bij u goed gedefinieerd zijn en opvallen, terwijl de zon klein op de achtergrond is en minder indruk maakt. Een kwaliteitsopname daarentegen maakt gebruik van een lange brandpuntsafstand, maar met de camera perfect uitgelijnd met de horizon. Op deze manier zie je een goede hoeveelheid lucht in de opname en zal de zon de hoofdrol, of co-ster in de opname, op zich nemen.

Witbalans

We hebben het al gehad over het belang van witbalans voor een foto van een zonsondergang. Laten we nu eens kijken hoe we het handmatig kunnen doen. Dat is nodig, want als we de witbalans op Auto laten staan, kan de camera proberen te corrigeren wat hij ziet als een overheersende kleur, wat zwakke of vervormde tinten oplevert. Dus gaan we naar de instellingen van onze camera en selecteren de zonsondergang modus. Afhankelijk van de lichtomstandigheden kunnen we ook de bewolkingsfunctie proberen. Er zijn ook omstandigheden waarin deze acties niet worden aanbevolen. Bijvoorbeeld, een zeer heldere en lichte lucht tijdens zonsondergang kan de witbalans weerspiegelen en afhankelijk van onze keuzes zal de foto ofwel te donker ofwel te helder zijn. Om dit te vermijden, fotografeer je gewoon in RAW. Dat is ook gemakkelijker om na de opname mee te werken.

Hoed u voor de zon

De zon speelt uiteraard een doorslaggevende rol bij zonsondergangsfoto’s. Afhankelijk van het effect dat we onze foto willen geven, moeten we beslissen hoe we de zon inkaderen. Als we een effect van verstilling, van zuiverheid, willen creëren door kleine details en het spel van het licht te benadrukken, kunnen we fotograferen door de zon te verbergen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een boom, een gebouw of een structuur die groot genoeg is om het directe zonlicht af te dekken. Aan de andere kant, als we een zeer warme foto willen, met een gevoel van dynamiek en een mooi spel van schaduwen, dan moeten we ongehinderd door de zon fotograferen.

Zonsondergang apps

Het belangrijkste geheim om perfecte zonsondergang foto’s te maken, is natuurlijk om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Dit is gemakkelijker dankzij smartphones. Er zijn tal van apps die fungeren als ‘rekenmachines’ voor zonsondergang. Deze vertellen je hoe laat de zon ondergaat, onder welke hoek, op basis van de datum van het jaar en je locatie.

Gegradueerde ND-filters

Om maximale details bij zonsondergang, maar ook bij zonsopgang vast te leggen, zou een tip zijn om gegradueerde ND-filters te gebruiken. Dit zijn accessoires die je voor de lens plaatst en die het licht slechts op de helft van het frame absorberen. Het gebruik van deze filters is niet eenvoudig, vooral als je niet veel ervaring hebt. Maar met een beetje ervaring, is het makkelijk onder de knie te krijgen.