Telefoonoplichting pas op voor oproepen uit Kosovo en Tunesië

Telefoonoplichting vanaf nummers in Tunesië, Moldavië en Kosovo is de afgelopen maanden geïntensiveerd: hier leest u hoe ze werken en hoe u zich kunt verdedigen

Telefoonoplichting vanaf nummers met een internationaal kengetal (Tunesisch, Moldavisch of Kosovaars) is weer in de mode. Eind vorig jaar hebben we hier al over bericht, toen we gebruikers waarschuwden voor de mogelijke zwendel achter internationale oproepen. Uit online berichten van gebruikers blijkt echter dat de oplichters weer actief zijn en Italiaanse gebruikers lastigvallen met telefoontjes.

In veel gevallen gaat het niet om echte telefoontjes, maar slechts om een paar belletjes, net genoeg tijd om de aandacht van de persoon te trekken en op te hangen voordat deze kan antwoorden. In feite is het doel van de aanvallers de nieuwsgierigheid te wekken van de gebruiker die, bij het zien van een nummer met een internationaal kiesnummer, wil terugbellen om te weten te komen wie naar hem op zoek is. Het is op dit punt dat de zwendel in gang wordt gezet: door een van deze nummers te bellen (die meestal het kengetal +216; +373; +383 hebben), wordt een maandabonnement van €5-6-7 geactiveerd en rechtstreeks van de lopende rekening of het simkrediet van de gebruiker afgeschreven. Dit is een goed uitgevoerde zwendel waarmee de daders de afgelopen maanden enkele tienduizenden euro’s hebben kunnen verdienen.

Geweldig genoeg hebben gebruikers enkele wapens om zich te verdedigen tegen telefoonzwendel die afkomstig is van internationale nummers. Allereerst, als u wordt gebeld door een nummer met een buitenlands netnummer, neem dan niet op. Hier leest u wat ze zijn en hoe u zich kunt beschermen tegen oproepen uit Tunesië, Kosovo en Moldavië.

Nummers met internationale kiescodes, pas op voor telefoonzwendel

De laatste weken is er steeds meer telefoonzwendel met oproepen uit Tunesië. Een aantal gebruikers op sociale netwerken (en ook deze schrijver) hebben gemeld dat zij ten minste een paar oproepen hebben ontvangen van een nummer met een Tunesische kiescode (+216). In de meeste gevallen gaan de telefoontjes maar twee of drie keer over, net lang genoeg om de aandacht te trekken en het op een echt telefoontje te laten lijken.

De zwendel wordt in gang gezet wanneer je probeert terug te bellen om erachter te komen wie er achter het nummer zit. Zodra het gesprek begint, wordt onmiddellijk een betaald abonnement geactiveerd en wordt er €5-6-7 afgetrokken van het resterende tegoed (verschilt van persoon tot persoon). Dit zijn klassieke abonnementen die de gebruiker elke week exclusieve inhoud beloven, maar die in feite frauduleus zijn. Naast het gestolen geld wordt de gebruiker ook gedwongen te betalen voor het gesprek, dat, omdat het internationaal is, zeer duur is. Naast de geleden schade moet u ook extra geld betalen voor een onbeantwoord gesprek.

Telefonische oplichting, de nummers die u niet moet beantwoorden

Let op deze internationale kiescodes: +216 (Tunesië); +373 (Moldavië); +383 (Kosovo). Als u wordt gebeld door een nummer met dit kengetal, neem dan in geen geval op: het is oplichterij. Bij elk telefoontje veranderen de criminelen het netnummer om het idee te geven dat ze met andere mensen te maken hebben, maar in werkelijkheid zitten dezelfde callcenters achter deze telefoontjes.

Telefonische oplichting, hoe kunt u zich verdedigen

Is het mogelijk om u tegen dit soort oplichting te verdedigen? Het antwoord is absoluut ja, het belangrijkste is dat je de juiste hulpmiddelen weet te gebruiken. Voordat we het hebben over welke toepassingen u op uw toestel kunt installeren, volgt hier een advies: als u de afgelopen dagen telefoontjes hebt ontvangen van internationale verkiesnummers en geen tijd hebt gehad om te antwoorden, bel ze dan niet terug. Achter het nummer kan een oplichter schuilgaan.

Nog even over de hulpmiddelen die gebruikers ter beschikking staan. In de Google Play Store en de App Store zijn een aantal apps te vinden die je helpen herkennen wanneer een callcenter achter een telefoonnummer zit. Deze apps zijn gratis, en True Caller is een van de beste. Een andere manier om oproepen van oplichters te blokkeren is hun nummer op de zwarte lijst van uw smartphone te zetten. Als u 4-5 oproepen hebt ontvangen van een nummer met een internationaal kengetal, zet het dan op de “storingslijst” van uw toestel: de procedure is heel eenvoudig, zowel op Android als op iOS.

Finitief: als u het nummer per ongeluk hebt teruggebeld en het betaalde abonnement is geactiveerd, hoeft u niet te wanhopen. Bel gewoon de helpdesk van uw serviceprovider en binnen een paar minuten hebt u uw illegaal gestolen geld terug. Vraag bovendien om de sms-blokkering te activeren, zodat ongevraagde abonnementen in de kiem kunnen worden gesmoord.