De kleinste camera ter wereld is geboren: dankzij zijn kleine formaat zal hij helpen bij beeldvormende diagnostiek en meer. Hier zijn de kenmerken
De camera is een van de meest emblematische apparaten van onze tijd: we kunnen niet zonder, niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op andere gebieden van de samenleving, zoals de medische sector. Zo heeft de diagnostische beeldvorming grote vooruitgang geboekt dankzij steeds verfijndere technologieën.
In deze context streven bedrijven ernaar steeds kleinere camera’s te ontwerpen zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Het Guinness World Record heeft de kleinste camera ter wereld, ter grootte van een zandkorrel, bekroond. De sensor heet OmniVision OV6948 en zal hoofdzakelijk voor medische doeleinden worden gebruikt. Het heeft geen perfecte resolutie, vergeleken met de nieuwste generatie smartphones, maar het zal in staat zijn om foto’s te nemen waarin het object scherp en waarneembaar is zonder problemen, en vooral, zijn kleine formaat zal het mogelijk maken om het te gebruiken voor bepaalde klinische onderzoeken die in de holten van het menselijk lichaam graven.
OmniVision OV6948: kenmerken van ’s werelds kleinste camera
We kijken naar een revolutionair project, zelfs als het een camera noemen misleidend is. Het is eerder een sensor die even klein als geavanceerd is. De OmniVision OV6948 is een klein vierkantje van 0,575 mm x 0,575 mm x 0,232 mm, net als een zandkorrel. Het kan beelden weergeven met een resolutie van 40.000 pixels, met een vierkant formaat van 200×200 pixels, een framerate van 30 fps en een beeldhoek van 120°.
Deze getallen zullen liefhebbers van hoge-resolutiefotografie doen glimlachen, aangezien smartphones tegenwoordig beelden van tientallen megapixels produceren. Maar denk eens aan het toepassingsgebied: de resolutie van de OmniVision OV6948 is meer dan voldoende om scherpe beelden te produceren die gezondheidsproblemen helpen opsporen.
Kleinste camera ter wereld: een doorbraak voor diagnostische beeldvorming
De sensor zal ook worden gebruikt in endoscopen en wegwerpgeleidingsdraden, waardoor risico’s op infectie en besmetting worden vermeden. Hierdoor zullen ook de kosten voor het steriliseren van materialen wegvallen. Bovendien kunnen hiermee donkere gebieden worden verkend omdat het is uitgerust met OmniBSI-technologie, een technologie waarmee zelfs bij weinig licht in menselijke lichaamsholten beelden kunnen worden opgenomen. Deze technologie is vergelijkbaar met de Night Sight op de nieuwe Pixel 4 smartphones, waarmee je ook de Melkweg aan de nachtelijke hemel kunt fotograferen.
De fotosensor zal worden gebruikt in combinatie met een piepkleine chip waarmee het beeld kan worden verwerkt, en zal de volgende afmetingen hebben: 0,65mm x 0,65mm x 1,158mm. Dit is nog maar het begin: wie weet wat de toekomst brengt en hoe de medische beroepen profijt zullen trekken van de technologische ontdekkingen. Het enige wat we kunnen doen is wachten.