Notebooksbilliger-Medimax deal mislukt

Het samengaan van Notebooksbilliger.de en de Medimax-speciaalzaakketen had moeten leiden tot een onderneming met ongeveer 120 vestigingen en een zelfopgelegde streefomzet van ongeveer twee miljard euro. Deze deal is nu niet doorgegaan. Reden: De “genen” van de twee ondernemingen waren te verschillend.

De Duitse markt voor elektronische apparaten zou door een joint venture worden verrijkt: De onlinekleinhandelaar met vijf eigen winkels, Notebooksbilliger.de, en de elektronicaspeciaalzaakketen Medimax wilden een gemeenschappelijke holding oprichten waarin de operationele activiteiten gedeeltelijk zouden worden gecoördineerd. Met name betere inkoopvoorwaarden door schaalvoordelen hebben zeker een belangrijke rol gespeeld bij de plannen.

Nu is het duidelijk: er komt geen fusie, de deal is volledig van de baan.

Unanieme ruzie

Terwijl werkgroepen van beide bedrijven de operationele details hebben uitgewerkt, is duidelijk geworden dat de plannen niet veerkrachtig zijn: “De genen van een online bedrijf als Notebooksbilliger.de met een regelrechte cult start-up mentaliteit en een traditioneel, gegroeid filiaal- en franchisebedrijf als Medimax zijn te verschillend. In het kader van de voorgenomen fusie zouden beide ondernemingen tegen deze achtergrond aanzienlijke beperkingen ondervinden in hun respectieve sterke punten.” Om deze reden hebben Medimax en Notebooksbilliger.de wederzijds besloten de transactie niet verder door te zetten.

Geschiedenis van de mislukte deal

Wekenlang waren werkgroepen van beide bedrijven intensief bezig geweest met de operationele details en het analyseren van de mogelijke synergieën en de oriëntatie van het nieuwe omnichannelbedrijf, toen het besef rijpte dat de plannen niet op deze manier zouden uitpakken. Op Notebooksbilliger.de werd reeds gesproken over een “cultuuromslag in de detailhandel”. Het bedrijf stelde: “Apart denken over online en offline past niet meer bij deze tijd. De uitdaging is om klanten zo snel mogelijk de gewenste producten op de juiste plaats te leveren tegen een goede prijs.” Met de vijf bestaande Notebooksbilliger-vestigingen wilde de nieuwe marktspeler uitkomen op ongeveer 120 locaties in heel Duitsland. Oorspronkelijk zou ook een nieuwe merknaam voor de gemeenschappelijke onderneming worden ontwikkeld en door de online gemeenschap worden geïntroduceerd.