Met de SSD’s van de Ultrastar-DC-ME200-serie brengt Western Digital flashgeheugens op de markt die het werkgeheugen uitbreiden in servers die op Linux draaien. Hiermee wil de fabrikant profiteren van de groeiende markt voor in-memory computing.
SSD’s zijn aanzienlijk trager dan DDR-geheugenmodules, maar ze zijn goedkoper en maken een grotere opslagcapaciteit mogelijk. Met de Ultrastar DC ME200-serie heeft Western Digital SSD’s ontwikkeld die samen met DRAM in een opslagpool kunnen worden gebruikt. De Ultrastar DC ME200, waarbij de afkorting “ME” staat voor “Memory Extension”, is verkrijgbaar met capaciteiten van één, twee of vier TiB. De fabrikant biedt de SSD in twee uitvoeringen aan: In 2,5-inch formaat met een U.2 interface en als halfhoge PCIe 3.0 insteekkaart. Hij is gemaakt van planaire 15 nm MLC NAND en heeft daarom naar verluidt een hoog uithoudingsvermogen, variërend van 19 tot 78 geschreven petabytes (PBW), afhankelijk van de capaciteit.
Tot 24 TiB in dual CPU-servers
Volgens Western Digital maakt het in-memory systeem geheugenuitbreiding mogelijk tot 24 TiB in 1U dual CPU-servers. Voor 2U-systemen met vier CPU’s zijn 48 TiB mogelijk, en voor 4U-systemen met acht processoren, tot 96 TiB. Eén TiB (Tebibyte) komt overeen met 240 bytes. Deze capaciteit komt overeen met ongeveer 0,9 TB (terabyte).
De Ultrastar DC-ME200 SSD’s kunnen momenteel alleen worden gebruikt met Intel Xeon-processors vanaf E5 v3. Voor het besturingssysteem worden verschillende Linux-distributies ondersteund. De fabrikant ziet typische toepassingen voor de Ultrastar-DC-ME200 serie in in-memory toepassingen zoals Redis, Memcached, Apache Spark en grote databases. De eigen geheugenbeheersoftware regelt de combinatie van DRAM en SSD in een gemeenschappelijke geheugenpool. Machine learning, patroonherkenning, code scanning en andere technieken worden gebruikt om hoge prestaties te garanderen door middel van massale prefetching. De Ultrastar-DC-ME200-serie is beschikbaar en wordt volgens Western Digital door geselecteerde klanten getest.