Telefónica werkt samen met Vodafone en Telekom

Op de weg in het land of in de trein en geen netwerk. Iedereen kent dit probleem. Om de zogenaamde grijze vlekken in de 4G-netwerkdekking te dichten, vooral in landelijke gebieden, werkt Telefónica samen met Vodafone en Telekom.

Volgens Vodafone heeft 98 procent van de huishoudens in Duitsland nu een snelle mobiele breedbandverbinding. Buiten woonwijken en vooral buiten de grote verkeersaders is de realiteit echter anders, zoals elke treinbestuurder ongetwijfeld heeft ondervonden. Omdat in de overwegend landelijke regio niet alle exploitanten een congruente netwerkdekking bieden. Hierdoor ontstaan zogenaamde grijze gebieden – gebieden waar slechts één aanbieder zijn klanten toegang tot het mobiele netwerk biedt.

Grijze vlekken-initiatief

Dit moet nu tot een einde komen. Om de gaten in het netwerk te dichten en een landelijk dekkend netwerk aan te bieden, werkt Telefónica (02) samen met zowel Vodafone als Telekom. Vooral in minder druk bezochte gebieden is het voor de exploitanten vaak oneconomisch om afzonderlijke infrastructuren aan te leggen en deze met hun eigen netwerktechnologie te exploiteren, zodat de partners de actieve netwerktechnologie op de locaties zullen delen. Dit betekent dat op honderden locaties waar momenteel slechts één van de twee samenwerkingspartners mobiele dekking aanbiedt, de providers elkaar wederzijds netwerktoegang zullen verlenen voor hun klanten. Dit wederzijdse gebruik van de actieve netwerkinfrastructuur, d.w.z. de transmissietechnologie en de antennes, moet in de loop van het jaar worden gerealiseerd. Door actief delen van het netwerk krijgen klanten meer netwerk en, volgens Hannes Ametsreiter, CEO bij Vodafone Duitsland, met minder zendmasten. Als gevolg daarvan bieden de operatoren alle klanten 4G-toegang op de 800 MHz-frequentieband. Op die manier wil Telefónica dit jaar samen met Vodafone en Telekom enkele honderden grijze plekken wegwerken.

Samenwerken voor digitalisering

Zeker als het gaat om netwerkuitbreiding, of het nu om breedband of mobiel gaat, is samenwerking belangrijk, zo benadrukt Srini Gopalan, CEO Duitsland bij Telekom: “Samen met Telefónica kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een betere en ononderbroken LTE-dekking in Duitsland, omdat de digitalisering van Duitsland het beste samen kan worden bereikt.”

Dit standpunt wordt ook gedeeld door Markus Haas, CEO bij Telefónica Deutschland: “Duitsland moet digitaler worden. Om dit te bereiken eisen de Duitse consumenten en de economie een snelle vooruitgang in de dekking van de mobiele communicatie. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van alle belanghebbenden. Het gezamenlijk gebruik van sites is een belangrijke stap op deze weg en een goed signaal aan de Duitse mobiele klanten.”

De geplande samenwerkingsverbanden worden onderzocht door het Bundeskartellamt en de Bundesnetzagentur. Vodafone was vorig jaar al een soortgelijke samenwerking aangegaan met Telekom om grijze gebieden te ontwikkelen.

Breedbandinitiatief

Daarnaast werken de drie mobiele netwerkexploitanten al samen om gezamenlijk landelijke dekking te bieden aan volledig onbediende gebieden, de zogenaamde witte vlekken. In het najaar van 2019 hebben zij al overeenstemming bereikt over een contract voor ongeveer 6.000 locaties. Volgens deze overeenkomst zal elke exploitant de netwerkinfrastructuur naar evenredigheid uitbouwen en de andere deelnemers een gebruiksrecht verlenen. In tegenstelling tot het Grey Spots Initiative wordt bij het breedbandinitiatief alleen de structurele infrastructuur, zoals radiomasten en stroomvoorziening, gedeeld; de transmissietechnologie en antennes worden door elke exploitant afzonderlijk geleverd.