Wat is de totale eigendomskosten?

Total Cost of Ownership (TCO) is een berekeningsmethode die niet alleen de aanschafkosten omvat, maar ook alle andere gebruikskosten.

De oorsprong van TCO is ongeveer negentig jaar oud. De eerste benaderingen voor een kostenanalyse die verder gaat dan de zuivere aanschafkosten werden reeds tegen het einde van de jaren twintig ontwikkeld. De thans bekende Total Cost of Ownership-methode werd in 1987 ontwikkeld door de managementconsultant Bill Kirwin in opdracht van de fabrikant Microsoft. Het was bedoeld om alle financiële lasten te omvatten die voortvloeien uit een investering in de IT van een bedrijf. De methode is verwant met Life Cycle Costing (LCC). Beide Ansätze werden nicht selten vermischt, beziehungsweise unsauber voneinander abgegrenzt.

Praktische Anwendung

Total Cost of Ownership wird nicht nur ausgiebig in der Fachliteratur diskutiert, sondern auch in der Praxis an Hand verschiedener Modelle realisiert. Der Basisgedanke liegt darin, vor einer Investition bzw. Beschaffung alle Aufwendungen zu betrachten. Neben der IT hat sich TCO vor allem in den Bereichen Maschinenbau und Automobilindustrie etabliert. Sie soll Unternehmen bei Anschaffungen unterstützen, um eventuelle Alternativen vor der Aufragsvergabe umfassend bewerten zu können.

Das Konzept der Total Cost of Ownership betrachtet dabei außer dem Kaufpreis die Aufwendungen für:

  • die Transaktion
  • die Infrastruktur
  • das Handling
  • Erhaltung und Ersatz
  • verdeckte Kosten

Transaktion: Hieronder vallen kosten voor financiering (bijvoorbeeld rente en valuta-afdekking) en afwikkeling (bijvoorbeeld advieskosten, vervoer, tussentijdse opslag of verzekering) bij de aanschaf van producten en diensten. Kosten voor het inwinnen van informatie over potentiële leveranciers vallen ook onder deze post.

Infrastructuur: Het gebruik van machines en productiefaciliteiten brengt bijvoorbeeld kosten met zich mee voor de infrastructuur en logistiek van een onderneming. Hieronder vallen uitgaven voor de levering van energie, water, technische gassen of koelmiddelen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met schadepotentieel zoals lawaai, straling, milieuverontreiniging, ongevallenrisico’s en aansprakelijkheidsgevolgen die uit het gebruik kunnen voortvloeien

Handling: In de TCO-methode worden onder behandelingskosten de uitgaven voor de eigen activiteiten van de aankopende onderneming verstaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de implementatie van hardware en software, de assemblage van machines, de aanpassing van interne processen, opleiding, exploitatiekosten en nog veel meer.

Onderhoud en vervanging: Producten met een lange levensduur, zoals machines en systemen, vereisen regelmatig onderhoud, vaak ook reparaties en de bijbehorende bepaalde reserveonderdelen. De kosten van deze diensten vallen onder de rubriek onderhoud en vervanging. Effecten van verborgen gebreken of voortijdige onbruikbaarheid zijn ook inbegrepen.

Verdekte kosten: deze post geeft een overzicht van de effecten op de klanten van de investerende onderneming die het gevolg kunnen zijn van het gebruik van een nieuwe machine – bijvoorbeeld als de kwaliteit van de producten wordt aangetast en klanten vraagtekens zetten bij de competentie en reputatie.