Alle goede dingen komen in drieën: Na Ingram Micro en Tech Data tekent Dell nu ook een distributieovereenkomst met de breedliner. Het is een win-win situatie voor beide partijen. Vooral omdat CEO Gustavo Möller-Hergt oog lijkt te hebben voor goede zaken.
Dell stond vroeger bekend om zijn directe verkoop, alleen een paar kleinere distributeurs mochten apparatuur verkopen aan partners. Enkele jaren geleden begon de fabrikant zijn positionering in de markt te veranderen en zich te ontwikkelen van een pure hardwareleverancier tot een aanbieder van totaaloplossingen en diensten. Naast netwerk-, server- en opslagproducten, alsmede volledige datacentra en datacenterinfrastructuur, worden ook adviesdiensten verkocht. Op deze manier wil Dell voldoen aan de eisen van bedrijven van verschillende grootte en van de publieke sector.
De fabrikant wendde zich in 2014 uiteindelijk tot de grootschalige distributie in Duitsland, te beginnen met Ingram Micro en gevolgd door Tech Data. So So ontbrak nog. De in Soest gevestigde distributeur kondigde nu aan dat het ook de servers en clients van de fabrikant zou gaan distribueren. De twee bedrijven werkten al samen in Oost-Europa.
In een eerder gesprek met Karl Milojkovic, Senior Director Distribution & Commercial Channel bij Dell, legde hij uit waarom de broadliners zo belangrijk zijn voor de fabrikant: “Het was niet in de laatste plaats een verzoek van onze partners om de grootdistributie er meer bij te betrekken.” De achtergrond hiervan is dat vakhandelaren alles voor hun projecten via één distributeur willen verkrijgen.
Zo staat ook CEO Gustavo Möller-Hergt bekend om zijn efficiëntiestrategie. Sinds hij bij het bedrijf is, heeft hij niet-winstgevende zaken afgestoten en zich geconcentreerd op wat winst kan maken. Zo benadrukt hij in deze samenwerking: “De voortdurende uitbreiding van ons ecosysteem met interessante leveranciers en aanbiedingen voor onze klanten is een garantie om onze winstgevende groeikoers voort te zetten.”
De strategie van Möller-Hergt werpt vruchten af. De inkomstencurve van de groep bleef ook voor het boekjaar 2020 opwaarts gericht, zij het iets vlakker dan het vorige jaar. De onderneming boekte een winst van 130 miljoen euro. Dat is een plus van 30 procent ten opzichte van 2019.
>