Inforsacom Logicalis wil tot de grootste behoren

Inforsacom en Logicalis zijn gefuseerd tot één systeemhuis om verder op te schuiven op de Duitse markt. Over drie jaar wil de onderneming tot de tien grootste systeemhuizen van het land behoren. Rüdiger Rath, CEO van Logicalis Group in Duitsland, wil vooral punten scoren bij internationale bedrijven die in Duitsland gevestigd zijn.

Het zijn niet alleen ambitieuze bergbeklimmers die hun weg naar de top zorgvuldig plannen: al in 2014, toen Logicalis de systeemintegrator Inforsacom Informationssysteme kocht, zag Mark Rogers, toen COO en President van Logicalis Group, het als een kans om “onszelf te positioneren als een belangrijke speler op de Duitse IT-markt”. Iets meer dan een maand geleden fuseerden de twee bedrijven in Duitsland tot het systeemhuis Inforsacom Logicalis. Rogers, nu CEO, hoopt dat dit de positie van het bedrijf op de Duitse markt verder zal versterken.

Toevoegend aan het onderwerp
Rüdiger Rath

“De top tien is natuurlijk een klasse apart, maar daar willen wij ook staan.””

Rüdiger Rath is sinds maart 2015 CEO van de Logicalis Groep in Duitsland. In 2008 was hij gedelegeerd bestuurder en partner van het toenmalige Inforsacom Informationssysteme, waar hij voordien twee jaar als CFO had gewerkt. Naast zijn werk bij Logicalis Group is Rath voorzitter van Oracle’s Partner Advisory Board voor Duitsland en EMEA.

Rüdiger Rath, CEO van Logicalis Group in Duitsland, noemt als ambitieuze doelstelling na de fusie een van de tien grootste systeemhuizen in Duitsland. Maar om de “top tien” te bereiken, moet het integratieproces soepel verlopen. “We zijn zeer tevreden, een goede maand na de fusie. De belangrijke vraag is echter of en hoe de medewerkers van beide bedrijven samenwerken en nieuwe business genereren”, aldus de Duitse CEO. Maar het is merkbaar dat de culturen en waarden van de ondernemingen harmoniëren. Die feedback krijgt Rath ook van de klanten met wie de eerste gezamenlijke projecten lopen.

Binnen drie jaar wil Rath tot de top tien behoren. Het is moeilijk de concrete rang te noemen die de onderneming momenteel bekleedt. Met een omzet van 185 miljoen euro vorig jaar bevindt het systeemhuis zich echter in een goede uitgangspositie om zijn doel binnen dit tijdsbestek te bereiken. Aanvankelijk zal de groei organisch zijn. De directeur wil toekomstige overnames echter niet uitsluiten.

Partner voor internationale vraagstukken

Dankzij de uitgebreide producten- en dienstenportefeuille wordt het systeemhuis nu al anders gezien. De onderneming is ook goed gepositioneerd vanwege de mogelijkheid om “wereldwijd diensten aan te bieden vanuit één enkele bron”. “Dat is waar sommige van de top tien toppers echt moeite mee hebben. Concreet maakt dit ons zeer interessant voor internationale bedrijven die in Duitsland gevestigd zijn”. Het systeemhuis beschouwt zichzelf als een “partner voor internationale vraagstukken”. Dit komt doordat wereldwijde roll-outs worden afgehandeld door een centrale contactpersoon. Een uniforme oplossing- en leveranciersstrategie, die wordt aangevuld op basis van landspecifieke eisen, moet het bedrijf ook aantrekkelijk maken voor deze doelgroep.

Garant voor innovatie en veiligheid

Voorheen lag de expertise op gebieden als informatiebeheer, opslag en back-up bij Inforsacom, een van de grootste Oracle-partners onder de systeemhuizen, terwijl Logicalis zich specialiseerde in netwerken, beveiliging, cloud en de vendor Cisco. Inforsacom Logicalis bundelt nu kennis en kunde als Cisco Gold en Oracle Platinum partner onder één dak. Rath ziet dergelijke strategische partnerschappen als “garanties voor innovatie en veiligheid”.

Een paar dagen geleden kwam daar nog een onderscheiding bij: NetApp vermeldt het bedrijf als “Multi-geo Partner”. Rath ziet dit als “een sterk bewijs van internationale prestaties. Daarmee zijn wij het enige bedrijf in Duitsland met deze status.” Naast de focus op internationale activiteiten zal Inforsacom Logicalis zich in de toekomst richten op vier gebieden:

  • Ondersteuning van bedrijven bij hun digitale transformatie
  • Uitbreiding van zijn analysecapaciteiten
  • Uitbreiding van zijn clouddiensten, waaronder managed services
  • IT-beveiliging: dit segment zal in 2020 naar verwachting goed zijn voor zo’n tien procent van de omzet.
Aanvullende informatie
De Logicalis Groep

Wereldwijd heeft de Logicalis Groep meer dan 4.000 werknemers in 25 landen. In het boekjaar 2015/ 2016 behaalde het een omzet van 1,5 miljard US dollar. In Duitsland bestaat de groep uit het systeemhuis Inforsacom Logicalis en de expert voor bedrijfssoftware Ituma. De softwarespecialist is sinds september 2014 een 51 procent dochter van de groep. Samen behaalden de ondernemingen in 2015 een omzet van 185 miljoen euro. Inforsacom Logicalis heeft in totaal zo’n 250 mensen in dienst op haar locaties in Berlijn, Düsseldorf, München, Keulen, Frankfurt am Main en Stuttgart. Het systeemhuis is partner van Cisco, Oracle, EMC, HDS, HP Enterprise, IBM, Lenovo en NetApp.

50 nieuwe banen in Duitsland

Rath splitste Inforsacom Informationssysteme in 2010 af van de insolvente TDMi-groep en richtte het op als een onafhankelijk bedrijf. Bij de herlancering telde het systeemhuis iets minder dan 100 werknemers. Sinds de fusie met Logicalis ondersteunen ongeveer 250 werknemers op zes locaties de klanten. Maar het zal “de Duitse arbeidsmarkt blijven benaderen”, aldus Rath. “Alleen al voor het lopende jaar hebben wij in Duitsland een potentieel van 50 nieuwe banen”, en ook hogere functies worden ingevuld. De onderneming haalt “doelbewust ervaren managers van buiten” aan boord om nieuwe vaardigheden op te bouwen. Een voorbeeld is de nieuwe CSO, Frank Haines, die voorheen Managing Director was bij Dextra Data. De volgende stappen op weg naar de “top” zijn al gezet: “In het lopende jaar willen wij nog talrijke functies in alle functies en op alle locaties invullen”.