Beveiliging, wat u moet weten om uw pc en tablet mee te nemen in het vliegtuig

Terwijl het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beperkingen opleggen aan het gebruik van smartphones en tablets in het vliegtuig, zal er in Italië niets veranderen, althans voorlopig

Het terreuralarm is overal ter wereld zeer hoog en de aanslag in het hart van Londen heeft het alarmniveau alleen maar verhoogd. Naast het moslimverbod 2 van Trump hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voorlopig de mogelijkheid geblokkeerd voor vliegtuigen die uit bepaalde Arabische landen komen om computers en tablets aan boord te nemen: ze kunnen alleen in het ruim worden geplaatst.

Na het besluit van de VS en het Verenigd Koninkrijk heeft ook Italië het interministerieel comité voor de veiligheid van het luchtvervoer en de luchthavens (Cisa), voorgezeten door Enac, bijeengeroepen om de situatie te begrijpen en de maatregelen te kiezen die in de nabije toekomst moeten worden genomen. De situatie is vrij ingewikkeld en het terreuralarm is zeer hoog, maar het interministerieel comité heeft besloten het veiligheidsniveau voorlopig niet te verhogen en de situatie alleen te volgen.

Een keuze die wordt gedeeld met andere EU-landen

Het besluit van Italië sluit aan bij dat van andere EU-landen die nog niet hebben besloten het beveiligingsniveau te verhogen. Aan het slot van de vergadering zijn geen alarmsignalen naar voren gekomen die het nodig zouden maken de reeds bestaande veiligheidsmaatregelen voor het luchtvervoer verder op te voeren, noch de invoering van nieuwe beperkingen om te verhinderen dat passagiers computers en tablets aan boord brengen, zoals die welke door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn opgelegd. De situatie zal voortdurend worden gevolgd, zodat bij een alarm kan worden ingegrepen.