Podcasts zijn, vooral de laatste jaren, niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn ontstaan in het begin van de jaren 2000 en beleven nu een tweede jeugd, net nu ze voorbestemd leken om in de vergetelheid te raken. Pas onlangs is men gaan beseffen hoezeer deze vernieuwende vorm van informatieverstrekking en amusement een hele sector van de grond af heeft gerevolutioneerd. Alles wat je nodig hebt is een goede koptelefoon, een internetverbinding en een mobiel apparaat, of zelfs een computer, om jezelf te verliezen in duizenden verschillende inhouden, waarvan je kunt genieten waar je ook bent, of je nu in de sportschool bent, op reis, aan het schoonmaken of in het comfort van je eigen huis.
De enorme hoeveelheid shows die worden gepubliceerd en beschikbaar zijn om te beluisteren maakt podcasting een geldig alternatief voor andere vormen van entertainment, geschikt voor alle smaken en fijnproevers. En hoewel het waar is dat Spotify een van de toonaangevende apps is voor het streamen van muziek, heeft het sinds 2019 ook geleidelijk zijn podcastdienst verbeterd. De ervaring kan echter beperkt zijn, tenzij u zich abonneert op een betaald premium abonnement. Er zijn echter nog andere platforms waar je naar podcasts kunt luisteren, die bijna allemaal gratis zijn: laten we ze samen eens bekijken!
Wat is een podcast
Voordat we gaan uitzoeken waar je naar podcasts kunt luisteren, is het de moeite waard om te definiëren wat podcasts zijn, een definitie te geven en de grenzen van dit nu razend populaire fenomeen te schetsen. Het woord podcast is afgeleid van de twee Engelse termen iPod en cast: de vertaling van Pod verwijst rechtstreeks naar de Apple iPods die, aan het begin van het nieuwe millennium, in grote mate hebben bijgedragen tot de verspreiding van podcasting; cast, of uitzenden, betekent uitzenden. Als we de twee samenvoegen, kunnen we dus zeggen dat de betekenis van podcast letterlijk het doorgeven via een iPod is, of uiteraard ook via andere reproductiemiddelen.
Structureel gezien gaat het om een audioprogramma, meestal van seriële aard met afleveringen en gewijd aan een bepaald onderwerp, dat auteurs uploaden op speciale platforms. En die u op elk moment van het internet kunt downloaden op uw smartphone, computer of tablet. Allemaal zonder bijzondere beperkingen wat betreft het formaat of de duur van de afleveringen, voor een vanzelfsprekende vloeibaarheid die het medium kenmerkt.
Podcasts: waar te beluisteren
Nu we duidelijk hebben wat een podcast is, kunnen we ons richten op de kern van onze gids. We gaan uitzoeken waar podcasts te beluisteren zijn, d.w.z. al die platforms die compatibel zijn met zowel iOS- als Android-systemen en die een verscheidenheid aan podcasting-inhoud hosten, voor het gebruik en de consumptie van fans, maar ook gewoon nieuwsgierigen. Later zullen we de populairste bekijken, met de meest uitgebreide catalogus, waar u de juiste podcasts kunt zoeken en uzelf kunt verliezen in het luisteren ernaar, die kunnen variëren van zeer verschillende thema’s en onderwerpen. Het enige wat je nodig hebt is je stem, goede opnameapparatuur, een internetverbinding en natuurlijk iets interessants om over te praten.
Spotify (freemium voor iOS en Android)
Leider op het gebied van muziekstreaming, Spotify is zeker niet de eerste toepassing waar we aan denken als we op zoek zijn naar een virtuele plek om naar podcasts te luisteren. De site bevat echter ook een uitgebreide catalogus van podcasts, zowel audio als video. Dat komt omdat het bedrijf in 2019 besloot om Gimlet Media, ’s werelds grootste podcastproducent, over te nemen voor meer dan 200 miljoen dollar, waardoor het klaar is in een markt die steeds concurrerender wordt. En waarin spelers van het kaliber Amazon, Apple en Google een rol spelen. Bij de dominus van de digitale muziek, die zich steeds meer op dit gebied wil vestigen, zijn ook exclusieve shows te vinden, zoals de zeer populaire van Joe Rogan.
De inhoud is per categorie gerangschikt, voor een onmiddellijke selectie van de populairste podcasts die op onze apparaten kunnen worden gedownload of direct in streaming kunnen worden beluisterd. Vergeleken met andere podcastplatforms is Spotify nog onvolwassen, en biedt het bijgevolg eerder beperkte afspeelmogelijkheden. Als u het echter al dagelijks gebruikt, kan het een grote bondgenoot blijken te zijn bij het uitzenden. De dienst is gratis, maar met de gebruikelijke beperkingen die gelden voor freemium-accounts; er is echter de mogelijkheid om een betaald premium-abonnement te nemen, met alle voordelen van dien.
Spreaker (gratis voor iOS en Android)
Een ander platform voor het beluisteren van podcasts dat zeker geprobeerd moet worden is Spreaker, dat nu al erg populair is onder alle radioamateurs die minstens één dag willen improviseren als radiospreker. De app, die volledig gratis is voor zowel iOS- als Android-toestellen en gratis kan worden gedownload uit de AppStore en Google Play Store, is vooral interessant omdat hij kanalen bevat die streams van verschillende podcasts bevatten en beheren die zich richten op hetzelfde onderwerp, zoals politiek, sport en hi-tech.
Met behulp van de praktische Explore-functie kunnen we toegang krijgen tot specifieke categorieën, net zoals dat gebeurt op Netflix voor tv-series, films en shows in het algemeen. De mogelijkheid om afspeellijsten te maken en de volgorde waarin podcasts aan gebruikers worden gepresenteerd op basis van het land waarin ze zich bevinden, zijn zeer welkom, wat betekent dat we die in het Italiaans eerst zullen zien, na de andere.
Stitcher (gratis voor iOS en Android)
Als u op zoek bent naar een app om naar podcasts te luisteren, is Stitcher de app voor u. Het is geen toeval dat dit het populairste platform is voor podcastfans, met een eindeloze catalogus van shows, van de populairste tot exclusief geproduceerde shows. Stitch betekent naaien, en in feite stelt Stitcher ons in staat om de podcasts die we leuk vinden te “naaien” in een gepersonaliseerde afspeellijst, waar we de nieuwste afleveringen kunnen vinden wanneer ze worden uitgebracht door de auteurs.
Het ondersteunt Android Auto en Amazon Alexa-commando’s, terwijl podcasts kunnen worden gezocht op naam of geselecteerd op basis van thema en aantal aanbevelingen. In ieder geval helpt de app ons nieuwe inhoud te vinden op basis van onze voorkeuren, met een selectie die zeer goed gevuld is en met vier verschillende categorieën in het Italiaans: nieuws, cultuur, komedie en sport.
Overcast (freemium voor iOS)
Alleen beschikbaar voor het ecosysteem van Apple-producten, valt Overcast op door zijn droge en minimalistische ontwerp, dat erop gericht is de beschikbare inhoud relevanter te maken. Als je de app opent, zie je meteen een lijst van de podcasts die je volgt, terwijl je door op het “+”-symbool in de rechterbovenhoek te tikken podcasts kunt zoeken en nieuwe podcasts kunt toevoegen volgens verschillende categorieën, zoals komedie, nieuws, technologie, economie en die met de meeste aanbevelingen van luisteraars.
Ook in dit geval is er een abonnement van ongeveer 10 euro per jaar, om te browsen zonder enige vorm van reclame. Bovendien heeft het een aantal functies die het onderscheiden van de concurrentie, zoals Voice Boost, dat het volume verhoogt en normaliseert zodat elke podcast op hetzelfde volume staat, en Smart Speed – dat dynamisch stiltes in talkshows inkort.
Audible (freemium voor iOS en Android)
Velen zijn bekend met Amazons audioboekenplatform, maar niet iedereen weet dat Audible een virtuele plek is om podcasts te beluisteren, met een vrij rijke en gevarieerde catalogus. En waar er geen gebrek is aan exclusieven, aangeboden door de dienst in samenwerking met auteurs, acteurs en professionals. Hiertoe behoren Comedy Pills van Claudio Bisio en 22 andere Italiaanse komieken, Cracco’s versie en Piergiorgio Oddifreddi’s Great Minds Compared, met hoogwaardige lokale inhoud, in ware Amazon-stijl. Anders dan in andere landen biedt Audible in Italië net als Spotify een freemium-abonnement aan, vanaf € 9,99 per maand met onbeperkte toegang tot alle content voor de Italiaanse markt.
Apple Podcast (gratis voor iOS)
Bezitters van een iPhone, iPad of iPod Touch kunnen podcasts beluisteren via het eigen platform van de gigant uit Cupertino, Apple Podcast, dat helemaal gratis is voor Apple-fans en in al zijn apparaten is geïntegreerd. Visueel zeer vergelijkbaar met Apple Music, biedt het een goede mix van kwaliteit inhoud in het Italiaans en Engels, en hosts titels die alle denkbare genre. Ook hier sluit een abonnement reclame uit en geeft toegang tot exclusieve werken, van grote namen met wereldwijde weerklank tot kleinere, onafhankelijke werken.
Google Podcasts (gratis voor Android)
Als je al in het Google-ecosysteem zit, is de applicatie Google Podcasts het meest geschikt voor het luisteren naar podcasts. Het is ook heel gemakkelijk te integreren in de gewoonten van gebruikers van de ‘robot’: volledig gratis, het werkt in combinatie met alle Google-diensten en Google Assistant-opdrachten om afspeelopties te beheren en het luisteren te hervatten precies waar het werd onderbroken, gewoon met een spraakopdracht. De interface is zeer eenvoudig en intuïtief. Samen met het grote aantal beschikbare podcasts, met een steeds uitbreidende catalogus, staat dit garant voor een uitstekende luisterervaring.