Om zeer lange Word documenten leesbaar en overzichtelijk te maken is het altijd raadzaam om een inhoudsopgave te maken, hier zijn een paar trucs om het makkelijk te maken
Een scriptie, een lang document of een aankondiging. Er zijn talloze redenen om te leren hoe je een Word samenvatting maakt. Gelukkig heeft de Microsoft service een ingebouwde functie voor het maken van indexen. Maar er zijn een paar kleine tips om te volgen.
Laten we beginnen met de basis, een inhoudsopgave is een eerste inhoudsopgave met kopjes die de relevante sectie en het hoofdstuk noemen. Het is een snelle en gemakkelijke manier om te vinden wat u zoekt zonder al te veel te hoeven scrollen. Om een effectieve inhoudsopgave te maken, is enige vertrouwdheid met Word noodzakelijk. Als dit de eerste keer is dat we een document met dit programma openen, zullen we meer dan één moeilijkheid ondervinden bij het maken van een inhoudsopgave, maar gelukkig zijn in Word bijna alle handelingen die we kunnen uitvoeren uiterst intuïtief.
Een inhoudsopgave maken in Word
Om te beginnen met het maken van een inhoudsopgave in Word, moeten we eerst naar het onderdeel Referenties gaan en dan onder het kopje Inhoudsopgave. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden. Automatische of manuele tafels. Uiteraard zijn de eerste sneller, maar als u uw samenvatting wilt aanpassen en u niet wilt beperken tot een standaard samenvatting, is de tweede optie beter. Een aangepaste inhoudsopgave kan ook worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Maar alvorens de inhoudsopgave te kiezen, is het belangrijkste om een stijl toe te passen op de titel van de geselecteerde paragraaf. Na elke wijziging in de koptekststijlen moeten we op Overzicht bijwerken klikken om onze wijzigingen te valideren.
Titelstijl bewerken
Wanneer we naar de koptekststijlen gaan en het lettertype voor de titel toepassen, hebben we een paar keuzes en vaak passen deze niet bij onze gewenste grafische stijl. In het begin maken we ons daar geen zorgen over. De inhoudsopgave moet duidelijke referentiepunten hebben. Maar zodra de lijst van de op het overzicht weer te geven koppen compleet is, kunnen wij het lettertype, de grootte en de kleur naar onze smaak wijzigen. Het belangrijkste is dat u de titelstijl niet verwijdert. Anders wordt het niet langer beschouwd als een element voor de inhoudsopgave. We kunnen ook een andere kleur geven aan de titel en ondertitel en door op Bijwerken naar inhoudsopgave te drukken worden de wijzigingen ook in dit gedeelte getoond.
Andere delen opnemen in de inhoudsopgave
Word neemt standaard in de inhoudsopgave alleen de delen op die worden aangeduid als Titel, in de varianten 1 tot en met 9. Maar wat als we een afbeelding of een ander deel van de tekst in de inhoudsopgave willen opnemen? In dit geval moeten we teruggaan naar de sectie References en dan naar de sectie Table of Contents. Selecteer in het uitklapmenu het item Inhoudsopgave aanpassen. In het menu dat opent, klik op Opties. In de lijst die opent, bladert u door de lijst van koppen die als kop worden herkend, d.w.z. de koppen 1 tot en met 9. Zodra deze lijst is ingevuld, kunnen we een eigen stijl invoegen die als kop wordt herkend.