Voor acht jaar was het het referentiepunt voor wie het internet gebruikte om informatie te krijgen, maar daarna verdween het in het niets: nu is Google Reader terug en kunnen we kiezen voor kwaliteitsinformatie
Op 1 juli 2013 sloot Google onverwachts een van zijn meest geliefde diensten: we hebben het over Google Reader, de RSS-feedlezer die in 2005 werd gelanceerd en die in de 8 jaar van zijn bestaan de referentiedienst werd voor wie op de hoogte wilde blijven van het laatste nieuws dat door zijn favoriete onlinekranten werd gepubliceerd. Toen bekend werd dat Google Reader zou worden opgeheven, werd Big G overspoeld met kritiek en heeft nu besloten een stap terug te doen: Google Reader komt terug, maar dan in de Chrome-browser.
Op dit moment is Reader alleen geïntegreerd in de Chrome-app voor Android, te beginnen met versie 94 van de browser, maar Google-ingenieur Adrienne Porter Felt, die het ontwikkelingsteam van de app coördineert, belooft dat de iOS-versie snel zal komen. Geen nieuws, echter, over de integratie van Google Reader in Chrome voor PC en Mac. In Chrome voor Android is het onderdeel Google Reader voor het lezen van site-feeds al beschikbaar, maar in sommige gevallen is het niet standaard geactiveerd, zodat we het vandaag al kunnen gebruiken om onze favoriete informatiebronnen te selecteren en ze altijd bij de hand te hebben. Het is onder meer een alternatief voor Google Discover, de nieuwsfeed die automatisch door de algoritmen van Google wordt gecreëerd op basis van de smaak van de gebruikers zoals die door tracking navigation en online zoekopdrachten wordt vastgesteld.
Hoe activeert u de nieuwe Google Reader
De nieuwe Google Reader wordt telkens weergegeven wanneer de gebruiker een nieuw tabblad opent in Chrome voor Android: er zijn nu twee afzonderlijke tabbladen, een voor Ontdekken en een voor Reader, die echter ‘Volgen’ wordt genoemd.
Als de gebruiker dit tweede tabblad niet ziet, maar er zeker van is dat hij de nieuwste versie van Chrome heeft geïnstalleerd, moet hij een kleine technische manoeuvre uitvoeren: hij moet in de adresbalk de string “chrome://flags/#web-feed” typen en op enter drukken. Dit opent de pagina met experimentele functies van Chrome, waar de gebruiker “Ingeschakeld” moet selecteren voor de optie “Webfeed”.
Wanneer de gebruiker nu een site aan zijn favoriete bronnen wil toevoegen, hoeft hij deze alleen maar te bezoeken en vervolgens het hoofdmenu van Chrome te openen (dat met de drie verticale stippen) en onderaan op “Volgen” te drukken. Vanaf dat moment is elk nieuw artikel dat door die site wordt gepubliceerd, beschikbaar in het tabblad “Volgen” dat naast het tabblad Ontdekken wordt weergegeven wanneer u een nieuwe pagina opent in Chrome voor Android.
Libero Tecnologia heeft ook een RSS-feed, zodat het kan worden opgenomen onder de voorkeursbronnen van de nieuwe Google Reader: we nodigen u uit om ons toe te voegen, volgens de zojuist beschreven procedure, om op de hoogte te blijven van het belangrijkste technologienieuws met kwaliteitsartikelen.
Hoe de nieuwe Google Reader werkt
Er zijn enkele verschillen tussen de oude Google Reader en de nieuwe, die in Chrome is geïntegreerd. De oude was, in essentie, een chronologische stroom van nieuwsberichten die werden weergegeven in volgorde van publicatie. Als een krant of een site slechts een paar artikelen per dag publiceerde, was het vaak moeilijk ze te vinden omdat ze werden overspoeld door die van de andere gevolgde sites.
De nieuwe Reader is echter niet zo: voor elke gevolgde site worden alleen de laatste drie gepubliceerde artikelen getoond, samen met een knop “Meer nieuws”, en dan ga je door naar de drie artikelen van de andere bronnen. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om de volgorde te wijzigen waarin de sites in de feed worden weergegeven: de laatste die we hebben “gevolgd” wordt als eerste weergegeven.