Facebook live, zo kunt u voetbalwedstrijden live volgen

Sociale netwerksites zijn in opkomst waar u de Serie A en de Champions League live kunt volgen. Het is een fenomeen met bijna 2 miljard gebruikers

Wedstrijden die illegaal worden gestreamd op verschillende internetsites zijn in elk land een hot topic. De laatste tijd zijn veel van de voetbalstreamingsites gesloten, maar de meeste duiken na enkele uren of dagen weer op. Er is echter één aspect waar de controles weinig oog voor hebben gehad: live wedstrijden op Facebook.

Laten we beginnen met te zeggen dat het fenomeen niet zo marginaal is als men zou denken. Sinds Facebook live video’s heeft geïntroduceerd, is het sociale netwerk begonnen met zijn transformatie tot een platform dat voornamelijk is gebaseerd op videocontent. Tegelijkertijd zijn er verschillende pagina’s ontstaan die gewijd zijn aan live voetbalwedstrijden: het sociale netwerk is een soort alternatief geworden voor voetbalstreamingsites, met duizenden en duizenden gebruikers die op hetzelfde moment met dezelfde wedstrijd verbonden zijn.

De pagina’s die wedstrijden uitzenden

Het vinden van pagina’s die illegaal wedstrijden of andere sportevenementen uitzenden is minder ingewikkeld dan je zou denken: gewoon zoeken in een zoekmachine en je bent klaar. U zult tientallen en tientallen resultaten tegenkomen die u toegang geven tot een lange lijst van pagina’s gewijd aan specifieke teams of competities. Volgens sommige analisten in de sector is de toename van deze pagina’s vooral te wijten aan de stijging van de kosten van een abonnement op betaaltelevisie in de afgelopen jaren (Mediaset en Sky in Italië), waardoor sportfans op zoek zijn gegaan naar ‘alternatieve manieren’ om hun favoriete team te volgen (zoals piratensites tot een paar maanden geleden).

Wat doet Facebook om illegale livestreaming tegen te gaan?

De maatregelen die Facebook heeft genomen, blijken op dit moment niet erg effectief te zijn. Het sociale netwerk heeft verklaard dat het elke livestream nauwgezet controleert, en als er illegaliteit wordt opgemerkt, wordt de stream onmiddellijk stopgezet. Het is echter niet gemakkelijk, omdat de gebruikte software standaardpatronen gebruikt om een illegale video te herkennen. De mensen die wedstrijden online zetten zijn zich bewust van deze beperkingen, en om ze in te perken draaien ze het beeld een beetje, veranderen ze het geluid of gebruiken ze kleine trucs om niet opgespoord te worden. Niet voor niets heeft Facebook onlangs verklaard te werken aan nieuwe algoritmes om dit fenomeen een halt toe te roepen.

Sporten op Facebook

Maar Facebook wil meer doen. Het sociale netwerk is begonnen met het sluiten van overeenkomsten met verschillende sportbonden en -liga’s, omdat het het erkende platform wil worden voor het streamen van sport- en andere evenementen. Facebook heeft bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de MLS, de Amerikaanse voetbalcompetitie, om 22 wedstrijden van het huidige kampioenschap uit te zenden. Het sociale netwerk heeft ook overeenkomsten gesloten met Manchester United en Everton en heeft vorig jaar een vriendschappelijke wedstrijd voor het goede doel uitgezonden. De MX League (de hoogste divisie van Mexico) heeft het sociale netwerk ook 46 seizoenswedstrijden toegekend om online via live online streaming te bekijken. Tot slot heeft La Liga onlangs ook besloten dat een wekelijkse wedstrijd live te zien is op de officiële Facebook-pagina van de Spaanse competitie. Dit systeem zou interessant kunnen zijn voor sommige minder belangrijke competities of evenementen die op zoek zijn naar nieuwe sponsors. Het is echter onwaarschijnlijk dat evenementen zoals de Champions League of de Premier League hun televisie-inkomsten voorlopig zullen kunnen opgeven ten gunste van sociale netwerken.