Hoe zelfpubliceren werkt op Amazon

Amazon heeft de uitgeverswereld gerevolutioneerd met zijn zelfpublicatieservice, waardoor iedereen zijn boeken gratis zelf kan publiceren in digitale en gedrukte formaten. Het programma heeft gediend om de propositie rond de Kindle, het elektronische apparaat voor het lezen van eBooks, te stimuleren en te promoten, waardoor Amazon de absolute leider op deze markt is geworden. Laten we eens kijken hoe Kindle Direct Publishing werkt, om te begrijpen hoe je zelf een boek kunt uitgeven bij Amazon en hoeveel je kunt verdienen.

Wat is Amazons Kindle Direct Publishing-service

In 2011 breidde Amazon zijn activiteiten uit door de Kindle Store te lanceren, een onderdeel van de website Amazon.co.uk waar miljoenen eBooks, boeken in digitaal formaat, beschikbaar zijn om te downloaden en te lezen via Kindle-tablets. De catalogus omvat grote Italiaanse literaire klassiekers, wereldwijde bestsellers en de werken die door duizenden auteurs zijn gepubliceerd via het Kindle Direct Publishing-systeem (KDP), een optie waarmee iedereen zijn eigen boeken aan gebruikers kan aanbieden.

Amazon’s self-publishing stelt gebruikers in staat om zowel papieren boeken als digitale eBooks zelf te publiceren, waarbij de gebruikers het gewenste formaat kunnen kiezen en de inhoud kunnen kopen. Vandaag de dag is Amazon ongetwijfeld een referentiepunt geworden voor de internationale markt, zowel voor eBooks als papieren boeken, dankzij de dominante positie in de sector die is verworven via Kindle en aanverwante diensten, zoals Kindle Store, Kindle Unlimited en Kindle Prime Library.

Met deze dienst is het dus mogelijk om elk type boek te publiceren, zoals romans, korte verhalen, gidsen en essays, door het hele proces zelf uit te voeren door speciale, begeleide procedures te volgen, allereerst door een profiel aan te maken op Amazon KDP Italia. De boeken kunnen op elk moment worden bewerkt, en u kunt de verkoopprijs kiezen en royalty’s verdienen, in een systeem dat volledig gratis is voor auteurs.

Kindle Direct Publishing: Hoe het werkt

De werking van Amazons self-publishing service is vrij eenvoudig, hoewel het geduld en ervaring vereist om adequate resultaten te kunnen bereiken bij de presentatie van de inhoud. Amazon biedt echter een aantal verschillende soorten ondersteuning, waaronder de Kindle Direct Publishing Getting Started-gids, de meer diepgaande interactieve KDP Jumpstart-handleiding of de KDP University met een verzameling technisch materiaal, artikelen, video’s en webinars voor auteurs die hun werk zelf willen uitgeven bij Amazon.

Als u eenmaal nieuwe inhoud hebt geüpload, inclusief tekstopmaak en omslagillustraties, moet u de kwaliteitsrichtlijnen doorstaan en het verificatieproces doorlopen dat certificeert dat uw boek voldoet aan de vereisten van Amazon. Zodra alle verschillende stappen zijn voltooid, kan de inhoud worden gepubliceerd, waarbij kan worden gekozen of de inhoud beschikbaar wordt gesteld in digitaal formaat, in de papieren versie, of beide.

Wat het publiceren van eBooks betreft, is het in dit geval mogelijk om het virtuele boek aan te bieden in de Amazon Kindle Store, of om een abonnement te nemen op de KDP Select-service om de inhoud ook in Kindle Unlimited en in Kindle Prime Library te plaatsen. De eerste is een catalogus van eBooks die gereserveerd zijn voor abonnees, die voor de prijs van 9,99 euro per maand onbeperkte toegang krijgen tot alle digitale boeken. Het tweede is een dienst speciaal voor Amazon Prime-abonnees, die één eBook per maand kunnen lenen zonder vervaldatum en het op hun Kindle-apparaat kunnen lezen.

De opname van het digitale boek in deze twee diensten zorgt voor hogere potentiële inkomsten, aangezien het eBook beschikbaar zal zijn voor een groter aantal gebruikers, waardoor de inkomsten uit het downloaden en aankopen van de inhoud toenemen. Bovendien zijn de royalty’s van Amazon ook hoger bij deze twee opties, maar de exclusiviteit moet worden gegarandeerd voor ten minste 90 dagen vanaf de lancering, met de verplichting om het virtuele boek gedurende drie maanden niet via andere kanalen te verspreiden.

Wat zijn de verdiensten van Kindle Direct Publishing

De potentiële verdiensten van boeken die via het Kindle Direct Publishing-programma bij Amazon worden gepubliceerd, hangen af van verschillende aspecten, maar er zijn twee hoofdaspecten. In de eerste plaats wordt de prijs bepaald door de auteur, zodat het noodzakelijk is grondig marktonderzoek te verrichten om te zien wat de meest geschikte prijs zou kunnen zijn om een goede plaatsing en lezerspubliek te garanderen. Vervolgens worden op basis van de prijs van het boek royalty’s berekend, waarbij de betaling maandelijks plaatsvindt vanaf 60 dagen nadat de verkoop is bijgeschreven.

Royalty’s worden berekend op basis van het bedrag van het eBook, met name met een aandeel van 35% voor digitale boeken tot 2,99 euro vanaf een minimumwaarde van 0,99 euro, anders betaalt Amazon voor content met een prijs van meer dan 2,99 euro royalty’s van 70%. Deze percentages zijn gebaseerd op de kosten van het eBook exclusief BTW, plus de zogenaamde verzendkosten, die variëren afhankelijk van de grootte van het bestand, met een gemiddelde prijs van ongeveer €0,06.

Door u aan te melden bij KDP Select, kunt u uw winst verhogen door extra inkomsten te krijgen uit elke gelezen pagina van digitale boeken die door gebruikers worden geleend via Kindle Unlimited en Kindle Prime Library-diensten. Voor papieren boeken verdient u 60 procent per verkocht volume, waarvan u ook de drukkosten moet aftrekken, die verschillen naargelang de markt, het aantal pagina’s en het soort inkt dat wordt gebruikt.

Hoe publiceert u een boek op Amazon

Om een boek op Amazon te publiceren, met behulp van het Kindle Direct Publishing-systeem, moet u uiteraard een inhoud klaar hebben en nagaan of die voldoet aan de richtlijnen van het Amerikaanse bedrijf. Vervolgens moet u een account aanmaken op kdp.amazon.com, hetzij met dezelfde gegevens als uw Amazon-account waarmee u online winkelt, hetzij door een nieuw profiel aan te maken. Vervolgens moet u de gegevens van uw auteur of uitgever invoeren, uw betalingsgegevens toevoegen en de belastingvragenlijst invullen.

U kunt nu overgaan tot het publiceren van een nieuw boek met het zelfpublicatieprogramma van Amazon door naar de KDP-bibliotheek te gaan, Nieuwe titel maken te selecteren en de optie + Kindle eBook te kiezen. De volgende stap is de meest complexe en tijdrovende, aangezien het boek moet worden geformatteerd om te voldoen aan de kwaliteitsnormen die door Amazon KDP worden vereist. Om de inhoud op te maken, kunt u de gratis Kindle Create software gebruiken, of u kunt betaalde professionele tools van derden gebruiken, zoals Amnet, EQOD, ebookpbook of Booknook.biz.

De tekst moet worden opgemaakt in .mobi-formaat, daarna moet u een omslag maken door afbeeldingen toe te voegen in JPG, PNG of TIF/TIFF-formaat, opnieuw met behulp van een betaald programma of de gratis Amazon Cover Creation applicatie. Tenslotte kunt u het resultaat controleren met de Kindle Previewer functie, dus als alles goed is kunt u verder gaan met het publiceren van het eBook, de titel, digitale boekbeschrijving en trefwoorden invoeren, de tekst en omslag uploaden, de prijs aangeven en de landen waar het beschikbaar zal zijn.

Hoe promoot je een boek met Amazon self-publishing

Een van de diensten die Amazon zelfpublicatie aanbiedt zijn de promotietools, met een zeer breed en gevarieerd aanbod aan oplossingen om het boek te promoten en de verkoop te stimuleren. Een van de opties is Author Central, een programma waarmee je informatie over de auteur en zijn nieuwste werken kunt delen met alle geïnteresseerde gebruikers, anders kun je met Amazon Advertising reclame maken voor het eBook of papieren boek binnen de e-commerce, waarbij je advertenties op maat maakt voor doelgebruikers.

Of je kunt het boek gratis aanbieden voor een bepaalde periode, via beperkte gratis promoties, kortingen beschikbaar stellen met countdowns via de Kindle Countdown Deals-service, of geïnteresseerde gebruikers een uittreksel van het boek laten lezen. Andere handige tools zijn Kindle Loans, waarmee lezers content aan anderen kunnen uitlenen, of cadeau-opties kunnen creëren om aankopen van Kindle-boeken aan te moedigen door te adverteren op sociale media of andere kanalen.

Voordelen en nadelen van Kindle Direct Publishing

Amazon’s self-publishingdienst biedt een aantal concrete voordelen en biedt een efficiënte oplossing voor auteurs die een gedrukt en een digitaal boek in eigen beheer willen uitgeven. De voordelen van Kindle Direct Publishing zijn talrijk, maar de meest gewaardeerde is de gratis publicatie van inhoud, zonder investering. Dit is zeker een positief aspect, vooral voor kleine auteurs en uitgevers, omdat het een maximale toegankelijkheid van de dienst garandeert.

Amazons KDP biedt ook een gratis auteursrechtbeschermingssysteem, dat auteurs helpt zich te beschermen tegen illegale distributie en exploitatie van hun werken. Niet te onderschatten is de mogelijkheid om te profiteren van de enorme zichtbaarheid die het bedrijf van Jeff Bezos biedt, met name door toe te treden tot de Kindle Unlimited catalogus. Tegelijkertijd zijn de royalty’s vrij hoog, om nog maar te zwijgen van alle tools die Amazon biedt voor opmaak, drukwerk en promotie.

Met Kindle Direct Publishing houd je de controle over je prijzen door zelf te bepalen wat de inkoopkosten van je boeken zijn, heb je binnen maximaal 48 uur direct toegang tot de marktplaats, plus zijn er tal van gratis online bronnen om te leren hoe je elk proces van het publiceren van boeken op Amazon optimaliseert. De keerzijde van de dienst is dat je met KDP alles zelf moet doen, van redactie tot verspreiding, dus het vergt tijd en geduld om je vaardigheden te verbeteren en bevredigende resultaten te behalen.