Ontdek op welk kunstwerk je lijkt met Google’s Art Selfie

De Google Ats & Culture app is eindelijk ook in Italië uitgebracht, hier is hoe je hem kunt gebruiken om met een selfie erachter te komen op welk schilderij we lijken

In januari 2018 lanceerde Google in de Verenigde Staten de Arts and Culture app die kunstwerken van verschillende aard verzamelt uit meer dan 1.500 musea en collecties van over de hele wereld. Na de lanceringsfase in de Verenigde Staten, brengt Google de app nu wereldwijd uit, ook in Italië.

Naast het bestuderen van kunstwerken, de verschillende kunststromingen en de grootste kunstenaars uit de geschiedenis, zullen we met de Google Arts & Culture app ook kunnen ontdekken op welk kunstwerk we lijken. Of liever, op welke hoofdpersoon van een beroemd schilderij ons gezicht op de een of andere manier lijkt. Hoe kunnen we daar achter komen? Simpel, neem een selfie vanuit de Google app en we krijgen binnen enkele seconden feedback. Uiteraard zal elke foto met onze ‘lookalike’ uit de kunstwereld dan deelbaar zijn op de belangrijkste sociale media of messaging apps. De functie om te proberen uit te vinden op welk schilderij je lijkt binnen de Google Arts & Culture app heet Art Selfie.

Hoe werkt Art Selfie

Hoe vindt de app onze lookalike uit de verschillende beroemde schilderijen over de hele wereld in musea? Simpel, het programma is gebaseerd op machinaal leren. Wanneer we een selfie nemen, wordt onze foto vergeleken met de duizenden gezichten van de kunstwerken die in de Google-databank zijn opgeslagen. Na enkele ogenblikken geeft de app ons een overeenkomst en een percentage van gelijkenis met enkele beroemde schilderijen. Het is niet zomaar een spelletje. Via deze functie kunnen wij ook nieuwe schilders of nieuwe artistieke stromingen leren kennen. Als we onze “dubbelganger” uit de kunstwereld aanklikken, krijgen we veel informatie over het schilderij, de kunstenaar die het schilderde en de context waarin hij leefde. De app kan keer op keer worden gebruikt, omdat een verandering van make-up of haar de resultaten zal veranderen, wat leidt tot nieuwe, leuke en artistieke vergelijkingen.

Hoe gebruik je de Google Art Selfie app

Velen zullen zich nu afvragen, hoe kan ik een selfie nemen en weten op welk beroemd schilderij ik lijk? Simpel, ga eerst naar de App Store of Google Play Store (de app werkt op zowel iPhone als Android) en download de Google Arts & Culture applicatie. Zodra het proces is voltooid, start u het programma en scrollt u naar beneden op de startpagina tot u de sectie Art Selfie vindt. Klik op Start en neem een selfie. We wachten een paar seconden en krijgen een paar treffers met de hoofdschilderijen waar we enigszins op lijken. Google toont ons ook het percentage van gelijkenis met het kunstwerk volgens zijn algoritmen. Om de foto te delen, klikt u op de drie puntjes bovenaan en kiest u de optie Delen, vervolgens kiest u in het menu het sociale netwerk of de app waar u de foto wilt delen. Om informatie over ons schilderij te krijgen, houdt u de foto ingedrukt en kiest u de optie “Toon kunstwerk” in het pop-up menu.