Veel mensen blijven apps downloaden van onbekende platforms. Zo vermindert u het risico op het installeren van malware op Android
Ondanks de niet-aflatende inspanningen van Google blijft Android het doelwit van hackers, die zowel gebruikers als soms zelfs de besturingssystemen van de winkel weten te misleiden. Hoe download je nu veilige apps naar Android-toestellen?
Laten we beginnen met een algemene overweging: de meeste malware – d.w.z. kwaadaardige programma’s – belanden op smartphones met het Mountain View-besturingssysteem door toedoen van de gebruikers zelf. Zoals bekend is een van de sterke punten van Android – dat ook een zwak punt kan worden – dat het toestaat dat applicaties worden gedownload van andere bronnen dan de Play Store. APK’s (gecomprimeerde installatiebestanden) die van onofficiële bronnen zijn verkregen, kunnen een vorm van virus bevatten. De reden is simpel. Google controleert, voordat het groen licht geeft, of een app op zijn markt veilig is, d.w.z. of deze geen malware bevat. Integendeel, er is geen garantie dat het APK-bestand dat van internet wordt gedownload onschadelijk is.
Gebruik van de Google Play Store
Het belangrijkste advies voor het downloaden van veilige apps op Android is dan ook om gebruik te maken van de Play Store (hoewel sommige malware er in sommige gevallen wel in slaagt om de controles van Google te omzeilen). Of gebruik hooguit betrouwbare en officiële platforms om een programma te downloaden.
App-verificatie inschakelen
Als u echt, om wat voor redenen dan ook, een bepaalde app van onbekende platforms moet downloaden, moet u extra voorzichtig zijn. Hier leest u hoe u de risico’s kunt beperken.
Voreerst moet u controleren of ‘App Verification’ is geactiveerd. Wat is dat? Het is een systeem, vergelijkbaar met een antivirus, waarmee u kunt controleren of de apps die u hebt geïnstalleerd veilig zijn. Allemaal. Inclusief die gedownload van onofficiële markten. Bovendien is met de lancering van Play Protect de beveiligingstool verder verbeterd.
Hoe werkt het? De dienst scant voortdurend apps op mogelijke bedreigingen. Zelfs onder degenen die je op het punt staat te downloaden. In het geval van een “anomalie” zal App Verification de gebruiker waarschuwen, die dan kan beslissen of hij al dan niet met de installatie doorgaat. In de meest ernstige gevallen zal het systeem de gevaarlijke software automatisch blokkeren en verwijderen.
Read Permissions
Attention, then, to permissions. Zoals bekend moeten alle apps, om op Android te landen, specificeren tot welke gegevens ze toegang hebben. Als een e-boek app, om maar een voorbeeld te geven, GPS nodig heeft of je vraagt om het adresboek van je contactpersonen te lezen om te kunnen werken, zou dat je een beetje achterdochtig moeten maken. Als u twijfelt, download het programma dan niet.
Downloaden van een antivirus
Het downloaden van een antivirus op Android – hoewel sommige deskundigen hun twijfels hebben over de effectiviteit van deze programma’s – kan nuttig zijn, vooral als u vaak toepassingen uit onofficiële bronnen installeert. Naast Google’s eigen beveiligingssysteem zou een antivirus de smartphone namelijk van een extra beveiligingslaag kunnen voorzien. Ze scannen apps voordat ze worden gedownload en blokkeren ze als ze gevaar opleveren.
.