3 series om te kijken als u Vis a Vis leuk vond

Diegenen die de verhalen van Macarena, Zulema en de andere gedetineerden van Crus del Sur leuk hebben gevonden, kunnen nog veel meer soortgelijke series vinden op streaming. Hier zijn een paar titels

Spaanse off-screen fans, meld je! De afgelopen jaren heeft het Iberisch schiereiland een schat aan inhoud geproduceerd die een publiek van alle leeftijden en genres aanspreekt.

De reden hiervoor houdt verband met het recept van elke titel: een meeslepende verhaallijn, goed gekarakteriseerde personages en controversiële thema’s die aanzetten tot diep nadenken. Een voorbeeld hiervan is Vis a Vis – de prijs van verlossing, de succesvolle Netflix-serie over het mensonterende en gewelddadige leven in een Spaanse vrouwengevangenis. De hoofdrolspelers zijn de gevangenen van Crus del Sur die moeten vechten om te overleven in een omgeving waar meedogenloze regels van macht en onderwerping gelden. Wie Vis a Vis heeft gekeken en heeft genoten van de verhalen van Zulema (Najwa Nimri), Macarena (Maggie Civantos) en de andere gedetineerden, kan genieten van andere soortgelijke series die beschikbaar zijn op het streamingplatform.

Orange is the new black

Orange is the new black is de Amerikaanse versie van Vis a Vis. De show is gebaseerd op de memoires van Piper Kerman, die zijn gebundeld in het boek Orange Is the New Black: My Year in a Women’s Prison.

De hoofdpersoon is Piper Chapman (Taylor Schilling), die is veroordeeld tot 15 maanden in de Litchfield Women’s Prison omdat ze een paar jaar eerder illegaal een koffer vol geld heeft meegenomen voor haar minnaar, een drugsdealer. Piper is er sindsdien echter in geslaagd om een gezagsgetrouw leven op te bouwen met haar nieuwe vriend Larry Bloom.

Piper vormt een speciale band met een aantal vrouwen in de gevangenis, wier levens worden verteld via flashbacks. Het thema lijkt dan ook sterk op dat van Vis a Vis.

Orange is the new black is beschikbaar op Netflix.

The Yard

We keren terug naar een vrouwengevangenis om het verhaal te leren van Deniz, een vrouw die na jaren van geweld haar man neerschoot en zo een einde maakte aan haar vrijheid.

Deniz wordt veroordeeld voor moord en komt zo in de gevangenis terecht waar zij van meet af aan kennis maakt met de ongeschreven wetten van de machtsverhoudingen: zodra zij in de penitentiaire inrichting aankomt komt zij in aanraking met de twee matriarchen Azra en Kudret, die een sterk karakter hebben dat vergelijkbaar is met dat van Zulema in Vis a Vis.

The Yard is ook te zien op Netflix.

Prison Break

We hebben het nog steeds over het gevangenisleven, maar dit keer zijn de hoofdrolspelers twee mannen, twee broers om precies te zijn. Prison Break concentreert zich op het verhaal van Lincoln, die ondanks dat hij zijn onschuld opeist, wordt veroordeeld voor de moord op een prominente Amerikaanse tycoon.

Zijn broer Michael besluit hem uit de gevangenis te breken, maar om zijn plan uit te voeren moet hij in dezelfde gevangenis worden opgesloten. Dus zet hij een bankoverval in scène en sluit zich aan bij zijn broer achter de tralies.

Het verhaal is meeslepend en is nu bezig aan het vijfde seizoen. Het is momenteel beschikbaar op Netflix.